Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hovrättens dom mot Johan Untersteiner

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Johan Untersteiner slipper betala kostnaden för försvararen då han frikändes. Staten står i stället för den kostnaden. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Johan Untersteiner dömdes för djurplågeri i tingsrätten.
Domen överklagades och nu, ett knappt år senare, har hovrätten meddelat dom.
Untersteiner frikänns helt.
– Jag har haft ett gott samvete och tycker så klart att det här var skönt, säger Johan Untersteiner.

Publicerad:

Bakgrunden till åtalet i tingsrätten var att hästarna Opulent Tile (på Jägersro 21 november 2020) och Stand By Ken (på Åbytravet 31 mars 2021) hade märken på huden efter loppen och att banveterinärerna, i linje med deras uppdrag, rapporterat det vidare.

Tingsrätten ansåg att det var bevisat att spöet använts mot hästarna under loppet och att ”Johan Untersteiner medvetet orsakat varaktig och beaktningsvärd smärta på hästarna”. 

Hovrätten meddelade prövningstillstånd och tog upp fallet som överklagades av Johan Untersteiner. I dag klockan 11.00 föll domen: Hovrätten upphäver tingsrättens dom och ogillar åtalet.

Så resonerade hovrätten

Följande står att läsa i domen:

”Vid en sammantagen bedömning av utredningen i målet anser hovrätten att det inte är bevisat att Johan Untersteiner orsakade något av märkena på hästarna med sin piska. Det finns ingen annan utredning till stöd för åklagarens påstående att han utsatte hästarna för smärta eller annat lidande. Inte heller för att han agade, skadade eller överansträngde dem. Därmed kan han inte dömas för vare sig djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen. Åtalet ska i stället ogillas och tingsrättens dom ändras i enlighet med det.”

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Johan Untersteiner har inte känt sig skyldig till brottet han dömts för vilket nu ges stöd av hovrätten. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

– Klart att jag tänker att det är skönt att det blev en frikännande dom. Jag har alltid tyckt att den här karusellen, om man får kalla det så, inte varit något jag haft ont av då jag inte tyckt att jag gjort något fel. Jag har haft gott samvete och sättet vi hanterat våra hästar på i travsporten är bra, säger Johan Untersteiner.

Fått stöd av andra i sporten

Trots en fällande dom i tingsrätten har han inte mottagit kritik från kollegor eller andra i travsfären.

– Nej, jag har inte hört ett enda ont ord om detta någonsin, till och med på sociala medier har folk tyckt att domen varit för jävlig. Sen är det så klart tråkigt för mig själv och för sporten att det blir sådana rubriker, det ser illa ut. Sporten har varit förstående och jag är glad att vi lyckades få upp det i hovrätten då det juridiskt inte är något stort fall.

“Borde vara en tankeställare”

Är det rimligt att travtävlingar bedrivs med drivningar som gör att det landar i hovrätten?

– Nej, det är inte rimligt och borde vara en väldig tankeställare för Svensk Travsport. Det har blivit ett glapp här och jag är ju inte ensam om att vara i den här situationen utan det finns fler fall. Självklart ska myndigheter ta hand om händelser där hästar och djur far illa men i det här fallet har det inte varit något sådant.

En tankeställare för Svensk Travsport säger du, för din egen del då?

– Jo, för mig också. Jag tycker att vi trots att vi skött oss hamnar här och linjen har varit tunn emellanåt. Jag är ju en av dem som sitter i reglementskommittén och vi har förändrat drivningsreglerna otroligt mycket. Det har tagits krafttag och förbättrats. Vi har hela tiden haft världens hårdaste och bästa regelverk men det har inte varit bra nog förrän nu. 

“Kan garantera…”

”Tunn linje” och ”skött oss”, kan du veta att hästarna inte tog illa vid sig?

– Ja, absolut. Våra hästar tar inte illa vid sig. Vi behandlar dem bättre än oss själva och kan garantera till hundra procent att de inte tagit illa vid sig.

Travronden har sökt Johan Untersteiners advokat Jesper Arvenberg som även är anlitad i andra liknande fall.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.