Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dömd till 20.000 kronor – för brott mot reglerna

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Mikael Melefors. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors har dömts till 20.000 kronor i böter.
Anledningen är att han skrev in sig som delägare i Corky av rent praktiska skäl – utan att äga någon del i hästen.
– Regler är till för att följas, säger Mikael Melefors.

Publicerad:

Hästen Corky tycks ha blivit en olycksfågel. Den här gången handlar det om Mikael Melefors, amatörtränaren som tog emot snackhästen efter hans sejour hos Stig H Johansson.

Det i sig strider inte mot licensbestämmelserna om hästen leasas eller ägs av en nära anhörig eller att tränaren är företrädare och äger del i hästen – men i fallet med Corky skrev Mikael Melefors in sig som ägare utan att civilrättsligt förvärva någon del i Corky, enligt egen utsago i Attunda tingsrätt den 13 juli 2018. Det för att kunna träna hästen över huvud taget. Licensbestämmelserna finns nedan i faktarutan.

"Lätt att vara efterklok"

Vad tycker och tänker du kring domen?
– Det jag tycker och tänker är att det finns ett regelverk och en licenskommitté, de har tittat på det här och kommit fram till det här beslutet. Regler är till för att följas.
Ångrar du ditt misstag?
– Klart att det är lätt att vara efterklok. Som det står i domen så var tanken att vi skulle skriva avtal men av olika skäl föll det i glömska men andra gången när Corky kom upp till mig så var det ordnat. Det var olyckligt att det här hände.

"Upp till valberedningen"

Kommer du att överklaga domen?
– Vet inte, jag har inte tänkt så långt, det är ju ganska färskt.
Är det möjligt för dig att sitta kvar som ordförande i Travhästägarna efter den här domen?
– Det är upp till valberedningen och övriga styrelsen att avgöra om det ställs sådana krav, det är svårt för mig att göra den bedömningen.

Travronden har sökt Anders Holmqvist, valberedningens sammankallande i Travhästägarna.

FAKTA

Så lyder regelverket för B-tränare

”Du får träna, köra och startanmäla ett obegränsat antal hästar som helst ägs/leasas och företräds av dig eller nära anhörig. Du får dessutom ha fem (5) delägda hästar. Med delägd häst menas att du eller nära anhörig är företrädare och en eller flera icke nära anhöriga personer ingår som registrerade delägare.”

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS