Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter domen - för dialog med kåren: "Oacceptabelt"

Foto: Mikael Wikner/TR BILD
Robert Karlsson är vd på Umåker. Foto: Mikael Wikner/TR BILD

Efter domen mot Umåkers proffstränare Mika Haapakangas har travbanans vd Robert Karlsson sammankallat tränarkåren för en dialog.
– Jag upplever att det har varit värdefulla resonemang, säger Karlsson.

Publicerad:

I mitten av april kom ansvarsnämnden med en dom i fallet Mika Haapakangas. Umåkertränaden dömdes till 100.000 kronor i böter för felaktig behandling av häst och personen som behandlade hästen dömdes till två års tillträdesförbud på svenska banor. 

Domen överklagades av såväl Haapakangas som Svensk Travsport. Överdomstolen fastställde domen på 100.000 kronor i böter för tränaren. Efter ansvarsnämndens dom kallade Umåkers vd Robert Karlsson till möte med sin tränarkår.

– Vi har haft sittningar med våra tränare, med något undantag.

• Vad innebär det?
– En genomgång av dagsläget där huvudfrågan har varit det här med alternativ behandling. Det har varit jag tillsammans med styrelseordföranden Mikael Westerlund som suttit ned och helt enkelt haft den självklara ståndpunkten att det här är helt oacceptabelt. Vi har fått alla medverkande tränares ord på att det inte förekommer längre. I vilken utsträckning det har förekommit tidigare kan jag inte svara på. Jag upplever att det har varit värdefulla resonemang i tränargruppen. 

– Däremot har vi inte pratat med Mika ännu då han ville avvakta domen. 

• Blickarna riktas, av förklarliga skäl, mot Umeå – har ni haft större problem med det här än andra banor?
– Svårt att ha någon uppfattning om det. Varför vi valde att göra det ganska så brett beror på att vi pekades ut i domen lite grand. I de resonemang vi fört så har jag inte fått fram att det ska ha varit större problem här än någon annanstans men det kan jag ju inte säga att jag vet till hundra procent.

• Det är allvarliga saker det handlar om.
– Tveklöst är det så. 

 

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS