Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lärlingen: "Har gjort fel och får ta ansvar för det"

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

Under tisdagen hölls rättegången mot den lärling som stod åtalad för upprepade fall av misshandel av en kollega, vid två av tillfällena i anslutning till bådas arbetsplats - ett stort travstall i landet. Åklagaren yrkade på fyra till fem månaders kontraktsvård genom frivården.

Publicerad:

I december förra året väcktes åtal mot den lärling som polisanmälts för bland annat misshandel, dataintrång och olaga hot mot en kollega. Åtalet som väcktes innefattade tre punkter av misshandel. Polisanmälan avslöjades av sajten trottosport.se (tidigare IngvarssonoPersson).

Förnekade inte skuld
Rättegången höll på hela tisdagen. Åklagaren hade kallat tre vittnen och försvaret två vittnen. Den åtalade lärlingen förnekade inte skuld på någon av åtalspunkterna. Försvaret lyfte under dagen fram omständigheter kring de aktuella tillfällena med målsättning att de skulle uppfattas som förmildrande av nämnden. I huvudsak handlade det om verbala provokationer från målsäganden. 
Vid två av de tre utpekade tillfällena är den geografiska platsen målsägandes och den åtalades, dåvarande gemensamma, arbetsplats: ett större travstall i landet. 
Åklagaren och försvaret var, vid slutplädering, eniga om att tre fall av misshandel ägt rum, men åsikterna gick isär om eventuell provokation och vad det skulle ha för eventuell strafförmildrande inverkan.

Yrkade på kontraktsvård
Åklagaren värderade straffvärdet till fyra till fem månaders fängelse, men yrkade på kontraktsvård genom frivården.
Försvaret gjorde en annan bedömning och värderade straffvärdet till tre månaders fängelse, men yrkade – i första hand – på samhällstjänst och – i andra hand – på kontraktsvård genom frivården.
Anledningen till en lägre straffvärdering bestod i bedömning av en åtalspunkt där försvaret ansåg händelsen vara ringa misshandel medan åklagaren ansåg det röra sig om en misshandel.
Även skadeståndsanspråk förekom, där försvaret föreslog ett skadestånd om 5.000 kronor styck för två av händelserna.

"Vill få det här överstökat"
Målsäganden valde att lämna tingsrätten när hon inte längre behövde närvara. Den åtalade lärlingen kommenterade rättegången så här: 
– Jag har gjort fel och får ta ansvaret för det nu. Nu får jag vänta på dom och hoppas på det bästa, eftersom jag står för vad jag gjort så har jag inte förväntat mig att jag skulle gå fri. Däremot så var det en vinst i sig att jag inte blev åtalad på alla punkter som jag anmälts för och att det framkommit i rätten i dag att det inte varit en så ensidigt som det framställts.
Hur ser du på din framtid inom travet om du önskar en sådan?
– Jag hoppas inte att det är några problem. Nu i vinter har jag jobbat på som vanligt i stallet. Vad förbundet Svensk Travsport gör efter domen vet jag inte och det får jag ta då i så fall. Jag vill få det här överstökat och göra det jag älskar: att jobba i stall, då är jag nöjd.

Dom meddelas den 28 mars klockan 11.00.

FAKTA

Kontraktsvård och samhällstjänst

Kontraktsvård

Kontraktsvård innebär att den som dömts för brott får möjlighet att genomgå behandling i stället för att dömas till fängelse. Det är ett bindande kontrakt mellan klienten och Kriminalvården som är fastställt av tingsrätten. Längden på det fängelsestraff som ersatts av kontraktsvård finns med i tingsrättens dom. Om klienten missköter sin behandling kan tingsrätten besluta att straffet i stället ska avtjänas i fängelse.

Samhällstjänst

Den som dömts till skyddstillsyn eller villkorlig dom kan även bli dömd att utföra samhällstjänst. Det innebär att personen ska göra ett samhällsnyttigt och oavlönat arbete på sin fritid. Domstolen kan döma ut mellan 40 och 240 timmars samhällstjänst.

Källa: Kriminalvården

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS