Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Proffstränaren bötfälls för brott mot djurskyddet

Foto: Mikael Wikner/TR BILD
Foto: Mikael Wikner/TR BILD

Den 13 april dömdes Mika Haapakangas av ansvarsnämnden till böter på 100.000 kronor för felaktig behandling av häst. Både han och Svensk Travsport överklagade till överdomstolen – som nu har fastställt ansvarsnämndens dom.
– Min klient tycker att det är beklagligt som det blivit men han kan inte spilla energi på historiska saker, säger Mika Haapakangas juridiska ombud Kari Wergens.

Publicerad:

Mika Haapakangas hade enligt förundersökningen, utan föregående ordination av veterinär, medicinerat häst med Metacam och Ethacilin. Dessutom hade han underlåtit att föra behandlingsjournal i enlighet med Svensk Travsports föreskrifter.

”Hade yrkat på hårdare straff”

Personen som utfört ledpunktionen, en icke behörig behandlare, fick två års tillträdelseförbud på svenska travbanor. Haapakangas dömdes till 100 000 kronor i böter, en dom som överklagades av både Svensk Travsport och proffstränaren.

– Vi hade yrkat på hårdare straff, vi anser att det är ett så pass grovt brott som proffstränaren utfört, att anlita en obehörig person att utföra injektion i häst. Det är ett brott mot djurskyddslagen och därför kommer vi att gå vidare med detta till både polis och länsstyrelsen, liksom andra myndigheter, säger Linda Höijer, chef på Hästvälfärdsavdelningen på Svensk Travsport.

"Ett fall för licenskommittén"

Under torsdagen publicerade Svensk Travsport domen från överdomstolen, som fastställde ansvarsnämndens dom. Haapakangas får 100.000 kronor i böter.

– Vi yrkade på lägre böter men det blev inte så. Nu är det som det är och jag och min klient får finna oss i det, säger Haapakangas juridiska ombud Kari Wergens.

Haapakangas A-licens kan också komma att påverkas, men då efter annan utredning.

– Enligt vår externa juridiska hjälp, så finns det i detta ett fall för licenskommittén, något vi ämnar att pröva. Personen i fråga har enligt överdomstolen skadat travsportens anseende och brutit mot djurskyddslagen. Det är två överträdelser som regleras i licensbestämmelsernas paragraf 12, säger Linda Höijer.

Under paragraf 12 går det att läsa: ”A-tränarlicens kan dras in med omedelbar verkan. Skälen kan exempelvis vara att du åsidosatt djurskyddsbestämmelser samt att du skadat travsportens anseende.”

”Business as usual”

Eventuell fortsättning i fallet beträffande polisiär utredning samt en prövning i licenskommittén vill inte Wergens spekulera i.

– Det är inget jag kan kommentera över huvud taget. Däremot betvivlar jag att man skulle tappa sin licens för en sådan här händelse.

Vad sa din klient efter domen?

– Att det är beklagligt som det blivit men att han inte kan spilla energi på historiska saker, det är business as usual som gäller nu.

Travronden har sökt Mika Haapakangas utan framgång och det juridiska ombudet Kari Wergens har uttryckt ett samtycke över att han sköter kontakten med media.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS