Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Souloy-utredningen klar...

Foto: JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN
Den franske tränaren Fabrice Souloy. Foto: JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN
Staffan Uvabeck. Foto: Mats Hansson/ALN
Den franske tränaren Fabrice Souloy. Foto: JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN

...men det kommer att dröja innan det blir någon förhandling.

Publicerad:

Svensk Travsport skriver att utredningen som pågått med de positiva kobolt-proverna från hästar tränade av Fabrice Souloy är redo att översättas till engelska. Den franske tränaren har som bekant fastat i dopingprov både i Sverige och i Norge och därför skriven både på svenska och norska. Efter önskemål från Fabrice Souloys advokat i Sverige, Staffan Uvabeck, ska utredningen översättas till engelska och därefter ska den skickas till Fabrice Souloy.

Det är inte klart när ärendet ska tas upp, men i slutet av november anade Staffan Uvabeck att de svenska och norska travförbudet ska vara klara med sin utredning i december-januari. Fabrice Souloy har även en fransk advokat och när utredningen är översatt ska den anklagade sidan komplettera rapporten enligt Staffan Uvabeck. Därefter väntar muntlig förhandling där man prövar båda ländernas ärenden samtidigt.

- Utredningen ska utvisa om kobolt är prestationspåverkande och där är vi förmodligen av olika uppfattningar. Och nästa fråga blir om det är dopingklassat är om Fabrice Souloy har gett hästarna medlet för att förbättra prestationen eller är det en medicinering som gett för stora halter och som Souloy inte varit medveten om, sade Staffan Uvabeck till Travronden i slutet av november.

- Fabrice Souloys italienske veterinär har tagit fram underlag som visar att hans rekommenderande medcinering kan ge de här koncentrationerna och det innebär att Souloy inte avsiktligt har dopat de här hästarna. Han ska fortfarande ha ansvar med sitt strikta tränaransvar, men då pratar vi om helt andra påföljder än vad man gått ut med från Svensk Travsport och i andra sammanhang, sade advokaten vidare.

Enligt Staffan Uvabeck kan utredningen komma att prövas både i ansvarsnämnden och överdomstolen.

- Jag skulle tro att det här prövas någon gång i mars-april. Det viktigaste för mig och Souloy är att få se utredningen och under tiden har vi tagit fram underlag. Sedan måste vi få god tid att gå igenom utredningen samt låta veterinärer titta på den. Så att vi kan åberopa motbevisning, vilket sannolikt kommer att behövas. För oss är det viktigaste att få till ett rimligt försvar istället för att det går undan.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS