Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Här är överdomstolens beslut i Propulsion-ärendet

Foto: TR BILD
Propulsion. Foto: TR BILD

På tisdagen meddelande Svensk Travsports överdomstol sitt beslut i ärendet kring Propulsion. Överdomstolen finner att Propulsion blivit nervsnittad och utdömer Daniel Redén 100.000 kronor i böter för överträdelsen.

Publicerad:

Överdomstolen finner att Propulsion genomgått ett ingrepp som ligger inom ramen för begreppet nervsnittning i ST:s regelsystem.

24 september i fjol dömde Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnds (STAD) Daniel Redén till ansvar för överträdelse av Tävlingsreglemente för Svensk Travsport respektive Antidopningsreglemente för Svensk Travsport. STAD förklarade i samma beslut Redén vara fri från påföljd.

STAD förordnade i beslutet om förbud för hästen Propulsion att för all framtid delta i tävling och att beslutet skulle gälla även för det fall äganderätten till hästen övergår till annan.

Ett beslut som Daniel Redén och Brixton Medical överklagade till Svensk Travsports Överdomstol. Efter att ha hållit muntliga förhandlingar 23-24 mars i år kom Överdomstolen med sitt beslut på tisdagen där de fastställer förbudet för hästen Propulsion att för all framtid delta i tävling och att beslutet skulle gälla även för det fall äganderätten till hästen övergår till annan.

Man väljer dock att ändra STAD:s beslut om Redéns påföljd – från att vara fri från påföljd till att bötfälla honom med 100.000 kronor med stöd av det strikta tränaransvaret.

– Hela ärendet har varit tungt för alla inblandade och för hela travsporten. Det är nu en lättnad att ärendet är utagerat och båda parter har fått lägga fram sin syn på ärendet och två oberoende instanser i Stad och ÖD har fått bedöma detta, säger Maria Croon, vd för Svensk Travsport, till förbundets hemsida.

I överdomstolen deltog Olle Sohlberg (ordförande), Lars Morell (referent), Stefan Wendén, Seymor Wegebrand och Göran Sandh. Beslutet var enhälligt och kan inte överklagas.

Travronden har sökt Daniel Redén och hans ombud Jesper Arvenberg.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.