Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jessica Lindgren friad från olämplig behandling av häst

Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
Jessica Lindgren. Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD

Fredagen den 15 januari fick Jessica Lindgren böter och avstängning för olämplig behandling av häst. Nu friar Överdomstolen b-tränaren.

Publicerad:

Jessica Lindgren fick 3.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning till följd av att domarna gjorde bedömningen att hon gjort sig skyldig till en C-förseelse. Anledningen? Olämplig behandling av häst. Måldomare Ulf Albertsson förklarade situationen.

– Det blir omstart i lopp fem. Jessica är en bit efter fältet med sin häst och hästen konstrar. Vi ser hur hon tar till höger töm och slår fyra ordentliga rapp och saxar dessutom med tömmarna, sade Albertsson.

Jessica Lindgren å andra sidan ansåg sig feldömd och valde att överklaga domen.

– Jag har en helt annan syn än måldomarnämnden, så mycket kan jag säga, sade Jessica Lindgren.

Svensk Travsport företräddes av förbundsjurist Göran Wahlman och deras inställning går att ta del av i domen: ”ST:s uppfattning är att det enligt filmerna inte förefaller ha varit sådan olycksrisk att så hårda slag som föranlett märken behövts. Således bör Jessica Lindgren ådömas en påföljd, men vilken påföljd som bör ådömas överlåter ST till ÖD att besluta om.”

Nu har domen kommit - och överdomstolen väljer att fria Jessica Lindgren från alla punkter.

"I likhet med ST och måldomaren anser Överdomstolen att det enligt filmen inte förefaller ha förelegat en så stor olycksrisk att så hårda slag som föranlett märken behövts. Lindgren har uppfattat situationen annorlunda. Det är enligt Överdomstolens uppfattning inte möjligt att med tillräcklig grad av säkerhet säga att olycksrisken var så låg att hon insett eller bort inse att hennes behandling av hästen var onödig. Överdomstolen ändrar således måldomarnämndens beslut och frikänner Jessica Lindgren för olämplig behandling av häst", går det att läsa.

Jessica Lindgren är lättad över beslutet.

– Jag är förstås oerhört glad och lättad över beskedet jag fick. Jag vill tacka överdomstolen för en schysst och snabb behandling av överklagan. Jag har haft en helt annan uppfattning än måldomarnämnden på Umåker. Jag vill inte gå in på några detaljer utan vill bara glömma detta och gå vidare, skriver Lindgren i ett SMS och meddelar samtidigt att hon inte har några övriga kommentarer.

Travronden hörde av sig föregående fredag till Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman med anledning av fallet, men han bad då om att få återkomma då han inte läst Överdomstolens beslut. Under veckan har Travronden sökt Göran Wahlman både genom samtal och SMS, utan återkoppling.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.