Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Längre avstängning för Andersson – överdomstolen skärper straffet

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Straffet skärps för Mathias Andersson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Ett års avstängning blir till två.
Överdomstolen skärper straffet för Mathias Andersson.
– Vi är nöjda med att beslutet nu prövats av två oberoende instanser och att den initiala bedömningen har stått sig genom hela processen, säger Liv Färndahl, chefsjurist på Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.

Publicerad:

Fallet med Mathias Andersson började natten mellan den 30 november och 1 december förra året när Svensk Travsport gjorde ett tillslag i Hagmyrentränarens stall. Han stängdes därefter av tillfälligt i väntan på resultatet av utredningen. 

I maj togs ärendet upp i Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd, Stad, där Andersson dömdes till avstängning i ett år samt 50.000 kronor i böter för att ha brutit mot antidopingreglementet. Detta sedan hans häst, Doctor Doxey Zenz, ansågs att ha blivit behandlad i strid med regelverket då hästen var anmäld till start.

Mathias Andersson överklagade domen via sitt ombud, advokaten Staffan Uvabeck. Det gjorde även Svensk Travsport och på måndagen kom överdomstolens beslut.

FAKTA

10 § Karenstider och medicinerings-/behandlingsanvisningar 

"a) För vissa substanser, vissa behandlingar och vissa åtgärder gäller karenstider då häst är startanmäld till tävling eller tränas för tävling. Om behandling eller annan åtgärd vidtas på en startanmäld häst ska karenstiden för detta vara utgången i enlighet med vad som framgår av punkten b).

b) Karenstiderna för hästar som är startanmälda till tävling räknas från tidpunkten för avslutad behandling till tidpunkten för första loppet på tävlingsdagen. * Exempel Om en häst behandlas en lördag kl.14.00 med en substans som har en karenstid på 7 dygn, får hästen inte starta den följande lördagen om tävlingsdagen börjar kl.13.00, även om det lopp hästen är tilltänkt att starta i har starttiden kl.15.00. 

c) På travsport.se finns anvisningar avseende medicinering och behandling som alltid ska följas."

Källa: Reglementet.

Svensk Travsports överdomstol ändrar Stads beslut och förlänger återkallningen av Mathias Anderssons A-licens med ytterligare ett år till och med 1 december 2024. Däremot slipper han böter då han frikänns från överträdelser i 3 § e) och 4 § g) antidopningsreglementet och c). 

Andersson fälls för försök till avsiktlig överträdelse av paragraf 10 samt för otillåtet innehav av veterinärmedicinsk utrustning, 4 § e). Överdomstolen menar vidare att Andersson aktivt deltagit i försök till behandling av Doktor Doxey Zenz, natten till den 1 december, samt att han innehaft material för att genomföra en förbjuden åtgärd.

FAKTA

3 § Regler om användning av läkemedel m.m. 

a) Registrerad travhäst som är i tävlingsmässig ålder eller yngre får endast behandlas med läkemedel som enligt läkemedelslagen (2015:315) är tillåtna att försäljas eller användas i Sverige. 

b) Häst får tillföras receptbelagt läkemedel endast om veterinär för namngiven häst ordinerat detta. 

c) Häst i behov av substitutionsbehandling är ej att betrakta som varande i tävlingsmässigt skick och får därmed inte delta i tävling. Med substitutionsbehandling menas behandling där man tillför kroppen en substans som den normalt tillverkar, men på grund av sjukdom eller annat inte kan framställa, till exempel behandling med sköldkörtelhormon. Häst diagnosticerad för kronisk sjukdom, till exempel kronisk luftvägssjukdom, och som med anledning av detta är i behov av kontinuerlig medicinering, anses inte vara i tävlingsmässigt skick och är därmed inte tillåten att delta i tävling. 

d) På häst, som avses starta i tävling eller tränas för tävling*, får inte vidtagas särskilda behandlingar eller särskilda åtgärder som vid tävlingen eller träningen kan medföra en positiv eller negativ förändring av hästs aktuella prestationsförmåga eller temperament. 4 * Med ”tränas för tävling” menas fysisk och psykisk förberedelse av ett djur som ska användas i tävling och där syftet med träningen är att förbereda djuret för tävling. Djuret ansträngs, fysiskt eller psykiskt, på ett sätt som inte enbart är ägnat åt att bibehålla eller uppnå grundläggande fysisk kondition och rörlighet eller grundläggande mental träning. e) Injektion får endast utföras av veterinär eller av veterinär instruerad och i varje enskilt fall delegerad person. 

f) Nedförande av nässvalgssond och/eller infusionsbehandling får endast utföras av veterinär.

Källa: Reglementet.

– Beslutet gällande licensindragning är i enlighet med vårt yrkande och det är viktigt ur hästvälfärdshänseende att frågor kring brott mot vårt antidopingreglemente utreds och hanteras, säger Liv Färndahl i ett pressmeddelande.

– Överdomstolen går uppenbart även dom fullständigt ST:s ärenden. Domen är fullständigt felaktig och jag är totalt förkrossad. Det finns ingen som helst rättvisa i detta överhuvudtaget, säger Mathias Andersson till Aftonbladet.

Uvabecks kommentarer

Mathias Anderssons ombud, advokat Staffan Uvabeck, kommenterar överdomstolens beslut i ett mejl till Travronden:

"Att MA döms även i ÖD är tyvärr ingen överraskning med hänvisning till hur processordningen är upplagd och min erfarenhet efter 25-30 ärenden som handlagts där. Däremot är det mycket oroväckande att ÖD missar att pröva våra huvudinvändningar beträffande tolkningen av den aktuella bestämmelsen 10a i antidopningsreglementet.”

”Vi har i den delen åberopat att ST och STADs tolkning är i strid mot djurskyddsbestämmelser och reglerna om hästars välfärd. Vi var mycket intresserade av ÖD:s bedömning av dessa invändningar, men detta har märkligt nog inte ens kommenterats i ÖD:s beslut, trots att detta torde ha ett avgörande intresse."

Travronden har sökt Mathias Andersson samt Liv Färndahl, chefsjurist på Svensk Travsport. 

Beslutet kan inte överklagas.

FAKTA

4 § Ordningsregler 

a) Tränare, eller ägare enligt 7 §, ska föra löpande behandlingsjournal i den omfattning ST föreskriver på travsport.se, se länk ovan. Behandlingsjournal ska på begäran överlämnas till ST:s kontrollpersonal i samband med kontroll. 

b) Tränare är skyldig att på begäran lämna ut behandlingsjournal till hästens ägare. 

c) Tränare får i sitt förvar inneha receptbelagda läkemedel, sprutor och kanyler endast om de utskrivits för namngiven häst och under ordinerad behandlingstid. Tränaren ansvarar för att hästens namn anges på förpackningen. 

d) Tränare får inte inneha förbjudna substanser, ämnen eller läkemedel. Förbjudna läkemedel är de som inte är godkända att säljas eller användas enligt läkemedelslagen, i övrigt se Karenstids- och förbudslistan, länk ovan. 

e) Tränare får inte inneha veterinärmedicinsk utrustning eller annan utrustning som endast får nyttjas av behörig person samt utrustning som är ägnad för förbjudna åtgärder. 

f) Under ordinerad behandlingstid ska sprutor, kanyler och läkemedel samt preparat innehållande substanser med tävlingskarens förvaras i låst fastmonterat skåp eller annat låst utrymme. Nycklarna till sådant skåp eller annat låst utrymme ska på tränarens ansvar förvaras på betryggande sätt. Vid behandlingstidens slut ska överbliven medicin, sprutor och kanyler avlägsnas från stallet. 5 g) Innehav som inte är tillåtet enligt 4 § c)-e) ska på anmodan överlämnas till behörig företrädare för ST.

Källa: Reglementet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.