Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jan "Bagarn" Blomqvist slutar i ATG Live

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Vid en ålder av 73 tycker golffantasten Jan "Bagarn" Blomqvist att det är dags att kliva åt sidan. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I eftermiddag gör Jan ”Bagarn” Blomqvist, 73, sitt sista pass i ATG Live.
Den engagerade pensionärer som rattat de danska tävlingarna under drygt ett decennium känner sig klar.
– Nu när jag får höra så mycket positivt är det som att gå på sin egen begravning, säger han.

Publicerad:

Smeknamnet är inte påhittat som en rolig grej, hans föräldrar startade Droppens konditori i Sundbyberg år 1951 och Blomqvist var själv med och drev det under en period. När han hade tagit det lugnt under en tid och närmade sig 60 fick han ett nytt jobb: Trav-tv. Just trav var visserligen inget nytt för honom då han hängt på Solvalla under hela livet och dessutom ägt hästar med framgång, att kliva in i en sådan roll som 60-åring är däremot ovanligt.

– Jag satt på Valla och hjälpte till med värmningar och efter en tid kom Fredrik Widman dit som pratade in mig på Kanal 75. Allt började med att jag kommenterade värmningsbilder som gick ut till ombuden, säger Jan “Bagarn” Blomqvist.

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
"Bagarn" var med och ägde bland annat Banker Hall som var trea i Hambot 2001 bakom Scarlet Knight och vann Yonkers Trot samma år. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Uppdragets omfattning växte och i drygt ett dussin år har han suttit i ATG Live-studion, inte sällan när grannlandet Danmark kört tävlingar.

– Det där började väl med att ingen ville ha Danmark och jag fick ta det. Jag har trivts väldigt bra med just danska tävlingarna. Då ringde jag ganska mycket och på den tiden var inte uppmärksamheten så stor för danskt trav så alla var väldigt positiva och lätta att få tag i. Jag fick också bra kontakt med Birger Jörgensen som har övergripande koll, det har varit roligt att prata med honom. Numera har danska produktionsbolag egna intervjuer på ett annat sätt än när jag började.

Tappat gnistan

Nu är det alltså slut. Men det är inte Kanal 75 som puttat bort ”Bagarn”.

– Nej, dels är jag ju 73 år och har hållit på så länge och jag har tappat gnistan lite grand. Även om jag bara jobbar en-två gånger i veckan lägger jag ned mycket tid på det här, mer än någon annan tror jag för andra personer har så många pass att det vore omöjligt. Jag vill lägga den tiden på något annat och min fru Eva pockar lite på uppmärksamheten. Det känns som att jag har jobbat klart med det här men om det krisar någon gång kanske jag kan hoppa in. 

Foto: BURT SEEGER
Mycket danskt trav har det blivit. I eftermiddag avslutas arbetet med Charlottenlund (bilden). Foto: BURT SEEGER

Trots att han inte varit någon frontfigur i sändningarna har medier sökt honom i veckan för att prata inför det sista passet. 

– Så har det ju varit, jag har aldrig velat stå i någon studio som Nybrink. För ett antal år sedan var det lite annorlunda, nu är det en studio med programledare och även om kollegorna gör ett bra jobb där har jag inte riktigt tyckt att det är min grej. Sitta lite i skymundan med Danmark eller saxbanan har varit min grej.

Överväldigad av glada tillrop

Strax före vårt samtal mottog jag ett sms av en närstående som skrev: ”En epok i graven, Bagarn gör sin sista ATG-sändning. Borde uppmärksammas i Lundens vinnarcirkel för att ha skapat intresse för danskt trav genom åren.”

– Hahaha, det är otroligt alltså. Ibland får jag någon skärmdump skickad till mig när någon skrivit något snällt och det är klart att man då tänker att man kanske inte varit helt iskall.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
"Bagarn" i en gammal variant av ATG Live-studio. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Men har du aldrig tagit del av klagomål för dina insatser i rutan?

– Jojo, när forum var populärt var användarna pigga på att hoppa på oss men jag har inte fått så mycket negativt. Ofta är det dock en liten klick som tycker att man inte alls är så tokig, en klick som tycker att det är okej och den stora massan tycker att man är värdelös.

“Som att gå på sin egen begravning”

Inte just du då, det är ju hyllningar ”överallt” nu?

– Det är rätt så konstigt, nu när jag får höra så mycket positivt är det som att gå på sin egen begravning.

Jag ska ju vara kritisk…men har ju själv lyssnat och dessutom arbetat med dig i hytten, jag kan inte hitta en gnutta kritik.

– Men du är snäll, Hansson. Egentligen inte kanske, men nu är du det.

Foto: TR BILD
Fredrik Widman tjatade in "Bagarn", sedan dess har det hänt mycket med studions utformning även på vardagssändningarna. Foto: TR BILD

Vad har varit roligast?

– Dels att intresset hållits vid liv, jag tror inte att jag hade sysslat med trav så mycket annars och dels att träffa lite folk. Man får inte direkt några nya kompisar när man kommer upp i 60-årsåldern men genom att komma in på kontoret och göra sändningar har jag lärt känna några nya vänner.

Kommer du att följa det danska travet framöver?

– Ja, jag kommer att titta och förmodligen har jag inte ringt mitt sista samtal till Birger Jörgensen. Ibland har man ju någon vinnare också, nu får man behålla dem för sig själv.

Ensam på trion – när han jobbade

Han berättar om ett roligt minne från en sändning.

– Jag har aldrig någonsin mörkat någon idé och när jag hade Århus en eftermiddag puffade jag för en 20-oddsare jag trodde en hel del på. ”Går den felfritt måste den kunna vara på pallen och det är inte omöjligt att den vinner heller – spelar man en trio så ska man absolut ta med den”, sade jag i sändningen. 

Hästen vann förstås – annars hade storyn inte varit lika kul.

– Trots det blev jag själv ensam på just trion. ”Åh, vilken snygg trio, det är bara att gratulera den ensamma vinnaren”, sade jag i sändningen, det var ganska roligt!

“Tar en whiskey”

En avtackning kommer att ske på Kanal 75 under eftermiddagen och 15.45 drar tävlingarna igång från Charlottenlund. 18.21 körs det sista loppet

– Sen åker jag väl hem och tar en whiskey men jag ska spela golftävling med min grabb på lördag så det går inte att vara bakis. Det har varit kul att arbeta med det här och jag hade aldrig tänkt att jag skulle hålla på så länge som jag har gjort.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.