Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gävletravet tar hästen till folket

Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
M.T.Insider är affischnamnet när Gävletravet bjuder in till stadstrav i Boulognerskogen. Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD

Olika former av stadstrav har tidigare körts i såväl Hudiksvall som Tidaholm och Göteborg. På söndag är det åter dags att flytta hästarna till staden när Gävletravet arrangerar speedrace i Boulognerskogen.
– Allt som kan sprida travet bland folk är positivt, säger Olle Alsén som deltar med M.T. Insider.

Publicerad:

År 2019 var den senaste gången som det kördes stadstrav i Sverige. Då i Hudiksvall som har haft flera sådana evenemang de senaste tio åren. Ett annat exempel är Citytravet som hölls inför storpublik i Göteborg 2014. 

Nu är det dags igen. På söndag arrangerar Gävletravet en dag som de kallar för Hästen till folket. I centralt belägna Boulognerskogen bjuds det på speedrace och diverse familjeaktiviteter. 

“Stänger med stängsel”

– Tanken föddes för flera år sedan. Sedan ska man ta kontakt med kommunen och det kräver sin tid. Det är mycket som måste vara på plats när det gäller säkerhet och detaljer och vi har jobbat intensivt med detta sedan årsskiftet, säger Lars Högberg på Gävletravet som är projektansvarig.

– Konceptet är att ta hästen närmare folket. Boulognerskogen är en väldigt fin park med alléer. Den vi ska köra i är drygt 500 meter lång och där ska vi ha speedrace med två hästar i taget. Vi stänger allén med stängsel så att det inte händer något tok.

Foto: ANNA GERDMARKER/TR BILD
År 2014 arrangerades Citytravet i Göteborg. På söndag är det åter dags för speedrace i stadsmiljö. Fast nu i Boulognerskogen i Gävle. Foto: ANNA GERDMARKER/TR BILD

Evenemanget börjar på lördag och under båda dagarna finns familjeaktiviteter och möjligheter att komma i nära kontakt med hästarna.

– På lördag är vi på Stortorget i Gävle. Då kör vi käpphästrace för barnen, har ponnykörning och puffar för eventet på söndag. Sedan börjar vi klockan 12 på söndag och håller på till 16–17. Vi börjar med speedracet och när det är slut har vi andra aktiviteter. Man kan testa tandemkörning och köra ponnyer. Vi har vagnar för barn med funktionsvariationer och alla som vill kan testa på. Det är en familjedag där vi tar hästen till folket.

Distansen: 164 meter

Sex varmblodsekipage tävlar i Boulognerskogen på söndag. Mathias Gustafsson, sportchef på Gävletravet förklarar upplägget.

– Det blir linjestart. Hästarna står inte still när de startar utan kommer i fart och är bredvid varandra när startögonblicket sker. Sedan springer de rakt fram i allén, cirka 164 meter. Vi delar in varmblodshästarna i två grupper där två ekipage åt gången möts. Alla springer två lopp. Därefter blir det final och placeringslopp, säger Mathias Gustafsson.

FAKTA

Sex ekipage gör upp

Häst – Kusk – Tränare

  • M.T.Insider – Olle Alsén – Olle Alsén
  • Enge Eros – Jimmy Dahlman – Lars-Ove Forslund
  • Kaj di Quattro – Felicia Molin – Anders Englund
  • In Line Tooma – Fredrik Wallin – Fredrik Wallin
  • Maison Plage – Erika Åsblom – Olle Alsén
  • Andante T.M. – Rikard N Skoglund – Elina Ruth
Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
Olle Alsén och M.T.Insider är ett av sex ekipage i söndagens speedrace. Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD

Det mest kända bidraget i speedracet är 13-årige M.T.Insider. Under sin karriär utmärkte han sig med sin startsnabbhet och han är fyrfaldig vinnare av Solvallas speedrace under elitloppssöndagen. I samband med den sista segern valde kretsen kring hästen att lägga skorna på hyllan. 

Nu är det dags för en tillfällig comeback. Tränaren Olle Alsén hälsar att hästen har levt ett lugnt och trivsamt liv sedan han slutade tävla.

– M.T.Insider har haft det väldigt bra Han har varit på Myrsjö Stuteri under sommaren och betäckt sex ston varav alla är dräktiga. Vi får se hur det blir till nästa år. Jag hämtade hem honom i början av augusti och då hade han inte varit i vagn efter sin sista start, förutom en gång i vintras när jag inte kunde låta bli. Nu har vi kört honom varannan eller var tredje dag i en månad men han är inte hårdtränad på något sätt. Jag har kört någon kort intervall och då fanns i alla fall farten kvar, säger Olle Alsén.

“Väldigt lummigt och fint”

Vad tänker du om själva evenemanget?

– Allting som kan sprida travet bland folk är positivt. Jag har rekat området och det är väldigt lummigt och fint i Boulognerskogen. Rakbanan är perfekt. Det blir häftigt.

– M.T.Insider älskar uppmärksamheten. Han tycker nog att det är väldigt skoj att kunna blåsa upp sig och känna sig som vackrast i världen.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Ståtlige Enge Eros lär dra blickar till sig på söndag. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Om M.T.Insider stack ut med sin startsnabbhet sticker Enge Eros ut med sin färg. Den åttaårige fuxen är med sin stora bläs lätt att känna igen på banan. Han är en av deltagarna på söndag och körs av Jimmy Dahlman.

– Enge Eros är min grannes häst och det blir extra kul att få visa upp honom. Det är en fin häst att titta på och han drar nog åt sig blickar. När det blir färre och färre folk på banorna måste man göra någonting för att locka nya människor till travet. Eftersom det är mitt i stan kommer folk som aldrig varit på trav och det blir en aktivitet för familjen. Det är ett bra drag av Gävletravet och det ska bli kul att vara med, säger Jimmy Dahlman.

Här kan du ladda ner programmet till söndagens event.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.