Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Banor och ATG stöttar krigets offer

Foto: Vitaly Gnidyi/TT
Kriget i Ukraina påverkar även vardagen i Travsverige. Foto: Vitaly Gnidyi/TT

Läget är kritiskt i Europa sedan Ryssland invaderat Ukraina.
Inom svensk travsport väljer man att stödja krigets offer.
Bland annat skänker ATG två miljoner kronor till Röda korsets arbete på plats i krigszonen.

Publicerad:

Torsdagen den 24 februari 2022 kommer för evigt vara en mörk dag i historien, dagen då Ryssland invaderade Ukraina. Kriget pågår, med många offer som följd. 

Nu väljer travsporten att stå upp för mänskliga rättigheter och inte minst för demokratin. 

Östersundstravet meddelade under den gångna helgen att banan ämnar att skänka pengar som bidrag till den pågående katastrofen. 

Gävletravet, med initiativtagare Michael Demmers i spetsen, drog i sin tur i gång ett initiativ för att skicka förnödenheter till Ukraina, där aktiva och övriga personer ombeds skänka kläder, hygienartiklar med mera.

– Av hänsyn av det som hänt och också sker vill vi från Östersundstravet bidra. Vi har satt vårt bidrag på en nivå som vi anser är rimlig och försvarbar. Dessutom ser vi som initiativtagare gärna att andra banor hänger på och gör likadant os. Vi har valt att skänka 100 kronor per licenserad på Östersundstravet – och 10 kronor per häst. I och med att vi har ungefär 200 licenser och cirka 550 hästar blir det ändå en hyfsad peng. Var det sedan skänks har vi inte riktigt bestämt än. Men Röda korset, som är på plats och arbetar, ligger nära till hands, säger travbanechef Jan Quicklund.

Från Svensk Travsports sida hyllar man banornas initiativ.

– Situationen i Europa och Ukraina är allvarlig och den påverkar de flesta av oss på något sätt. Arbetet pågår nu inom UET för att se om eventuella sanktioner ska ske mot Ryssland och deras travförbund. Det kommer inom kort komma en kommuniké med vidare information. Från Svensk Travsports sida följer vi utvecklingen och vi är stolta och glada över att banorna tar initiativ för att visa stöd i denna svåra tid. I nuläget har Svensk Travsport inga planer på direkta åtgärder, så som samlade grepp eller liknande, men jag utesluter inte att det kan komma att ske framöver. 

– Däremot kan jag som ATG:s vice ordförande meddela att ATG kommer att bidra. ATG har ett flertal ukrainska medarbetare, främst på IT-sidan. Jag tror att vi är många som i nuläget tänker på situationen i Ukraina och som också hoppas på ett snabbt slut. Till dess kan vi göra vad vi kan för att hjälpa och visa solidaritet, säger Marjaana Alaviuhkola, ordförande Svensk Travsport, ordförande UET och vice ordförande ATG.

Utöver medarbetare med ukrainska rötter har ATG:s danska dotterbolag 25Syv samarbete med utvecklare i Ukraina.

– Vi kommer att skänka två miljoner kronor till Röda korset som är på plats i Ukraina och uppmanar våra medarbetare att också hjälpa till. Förhoppningen är även att få våra kunder att agera även om det inte är klarlagt hur vi ska arbeta med det. Vi vill visa att det viktigt att stötta demokratin, säger hållbarhetschef Maria Guggenberger.

Har ATG några samarbeten med Ryssland, erbjuds exempelvis tillgång till poolspel?

– Vi har inte några direktavtal med Ryssland men det vi gör nu är att titta över om våra partners har det. Vi ser även över vår sportbok och vårt erbjudande där för att kunna agera och begränsa.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.