Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insättningsgräns för spel föreslås i coronatider

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Under torsdagsmorgonen kom regeringen med förslag om en förordning som berör spelmarknaden. I förordningen finns bland annat förslag om att tillfälligt sätta en insättningsgräns om max 5000 kronor per vecka.

Publicerad:

Under torsdagsmorgonen kallade socialförsäkringsministern, tidigare civilminister, Ardalan Shekarabi till presskonferens. Presskonferensen hölls med anledning av att regeringen inom kort remitterar ett förslag om tillfällig förordning gällande spelansvaråtgärder, något som innebär restriktioner för spelandet i Sverige.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi pekade på tre punkter som restriktionerna ska nå. Stärkt skydd för konsumenter och ökat spelansvar, stärkta förebyggande åtgärder och stärkt kanalisering genom att stänga ute aktörer som tillhandahåller olagligt spel.
– Vi ser en utveckling just nu med ökad risk för arbetslöshet, sjukskrivningar och ekonomisk osäkerhet, i kombination med nedgång i vadhållningen. Den mixen av omständigheter skapar stora risker på spelområdet. Regeringen behöver agera snabbt för att skydda svenska konsumenter, sade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vid presskonferensen.

Förslagen i förordningen, som ska ut på remiss, innebär bland annat att:
Gränsen för insättningar till ett spelkonto får vara högst 5 000 kronor per vecka och spelkonto, och att motsvarande förlustgräns ska gälla vid spel på värdeautomater.
Det ska vara obligatoriskt för spelarna att ange gränser för speltiden vid spel på kasinospel online och värdeautomater.
Bonuserbjudanden får uppgå till högst 100 kronor.

Den föreslagna ändringen föreslås träda i kraft den 1 juni, för att sedan upphöra att gälla vid utgången av 2020. Förordningen väntas vara ute på remiss till 7 maj.

Travronden har varit i kontakt med ATG, som ber om att få återkomma med kommentar när de satt sig in i förordningen ordentligt. Travronden söker socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS