Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stockholm Summer Games – en tävlingsplats för alla

Foto: Kristin Andersson
Stockholm Summer Games vinnande lag - längst bort: Maja Håkanssson och Shi La Po, sedan Linnea Björkström med Athos Hornline och närmast Cecilia Nilsson med Bonchance Hornline. Foto: Kristin Andersson

Förra helgen var det dags för Stockholm Summer Games i Västerhaninge.
Då samlades 30-talet hästar, alltifrån varmblod till kallblod och ponnytravare, för att tävla i tre olika grenar samt utställning.
– Det är jättekul att det finns en blandning och att man kan känna sig välkommen vad man än har för mål, säger Rebecca Eriksson som är ordförande för Ridtravarföreningen Distrikt Stockholm.

Publicerad:

Tävlingskarriären behöver inte vara över när travhästen lägger de lätta aluminiumskorna på hyllan och byter ut de mot ett par tyngre järnskor. Allt fler väljer i dag att skola om sina travhästar till andra användningsområden, och om inte annat finns det ryttare som är intresserade att ta över hästar som tidigare tävlat på de ovala banorna. 

Steget till att ge sig ut att tävla på ridsportens egna tävlingar kan dock kännas lite väl stort ibland och då finns det alternativ inom ridtravarnas egna community. Förra helgen, den 7 till 9 juli arrangerades Stockholm Summer Games av Ridtravarföreningen Distrikt Stockholm i Västerhaninge. 

Under meetinget tävlar de allra flesta i lag om tre, vilket också är ett sätt att komma in i gemenskapen för de som skolat om en travhäst till ridhäst. 

– När det kommer nya ekipage in i ridtravarvärlden kanske man inte känner några och inte riktigt vågar fråga. Finns det något lag som är två och en som vill rida i ett lag så kan man säga till att man vill ha en lagkompis, och då kollar vi. Vi hjälper dem lite på traven, säger Madelene Eriksson som medverkade under tävlingshelgen både som ryttare och arrangör. 

De tävlande deltar i tre olika grenar, men det går också att anmäla sig till enstaka klasser, men för den som väljer samtliga består tävlingsprogrammet av hoppning, dressyr och trab (travhästen i arbete). Under fredagen kunde man också anmäla sig till utställningen. 

Foto: Kristin Andersson
Jempa Odén och Boeing du Desert i grenen trab där man skulle föra en skål med vatten från ena hinderstödet till det andra. Foto: Kristin Andersson

Alla kan delta oavsett nivå. Duon Rebecca Eriksson och Madelene Eriksson berättar att det enda som egentligen krävs är ett medlemskap och att hästen är registrerad i ett förbund. 

– Vi har de som satsar stenhårt med sina hästar och vi har de som är jättenöjda med skrittprogrammen som tycker att det är superkul att bara vara med. Det är ingen prestige i det här, alla är välkomna oavsett hur mycket man kan, säger Rebecca Eriksson, ordförande i Ridtravarföreningen Distrik Stockholm, och fortsätter: 

– Vi har de som kommer som inte alls har ridit hästarna länge men som ändå kan vara med, samt de som satsar jättehårt och tränar flera gånger i veckan. Det är jättekul att det finns en blandning och att man kan känna sig välkommen vad man än har för mål. 

Förberedande för att kunna tävla lokalt

Madelene Eriksson förklarar hur dressyrprogrammet fungerar på deras tävlingar. 

– Den är förberedande för att kunna tävla lokalt enligt Ridsportförbundets dressyrprogram. Alla våra dressyrprogram är baserade på ridsportens men de är förenklade och mer anpassade. Alla våra travhästar kanske inte har den där galoppen och kanske har svårt att bära sig i galoppen. Vi har lätt A-program, motsvarande lätt A, men utan galopp, men vi har med skänkelvikning och vi har med ryggningar. 

Foto: Kristin Andersson
Linnéa Johansson Kvick och Bosslady kom på andraplats i dressyren, de åkte ända från Årjäng för att kunna delta i Stockholms cupen. Foto: Kristin Andersson

De båda delar bakgrunden som aktiva inom travsporten men nu har de gått över till att satsa fullt ut på att forma travhästarnas framtid som ridhästar. De är mer än nöjda med tävlingshelgen som de nu har bakom sig och hoppas att ännu fler tar chansen att delta i deras arrangemang. För efter hårt arbete känner de att de börjar få snurr på det. 

– Vi hade en tävling i maj. Då kände man att vi börjar få till det och den här tävlingen blev lite som ett kvitto på att vi faktiskt är i rätt riktning. Folk är nöjda. Utvecklingen från start tills i dag är helt fantastisk. Jag var med och arrangerade Stockholm Summer Games förra året och vi gjorde ett extremt lyft i år. Det går nästan inte ens att ta på vilket lyft det är, säger Madelene Eriksson. 

Stort intresse för finalen 

Och ännu finns det några tävlingstillfällen kvar i år.

– Vi har distriktsmästerskap i september men vi har inte satt ett datum ännu, sen har vi en dressyrtävling online i oktober. Sedan har vi vår final i Stockholms cupen under Sweden International Horse Show den 3 december, säger Rebecca Eriksson.

Det sistnämnda dök upp som en nyhet för några veckor sedan.

– Det har tagits emot väldigt positivt av medlemmarna och bland ridtravarekipage runt om i Sverige, avslutar Madelene Eriksson.  

FAKTA

Vill du veta mer?

Besök Ridtravarföreningen Distrikt Stockholms hemsida här. 

Ridtravarpodden finns även för de som vill veta mer, den drivs av Linnéa Kvick och Linnéa Björkström. 

Här kan du besöka Svenska Ridtravarförbundets hemsida. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.