Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Spelmarknaden växer – trots tapp för svenska aktörer

Foto: MARIA HOLMÉN
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: MARIA HOLMÉN

Spelmarknaden fortsätter att växa i Sverige.
Aktörer utan svenskt tillstånd står för ökningen, visar en undersökning som Lotteriinspektionen har gjort.

Publicerad:

Nyligen lanserades spelbolaget Toto2 – ägd av Bethard Group Limited – vilket i nuläget erbjuder totalisatorspel på utvalda svenska travlopp. Ett bolag som är registerat under Maltas lagar. Travspelet är dock under rubriken "deltagaming" vilket har licens och reglerade av regeringen i Curacao.
Just den här typen av spelbolag fortsätter att ta marknadsandelar i Sverige.

"Ökning med 11 procent"

I ett pressmeddelande från Lotteriinspektionen som publicerades under onsdagen skriver myndigheten bland annat:
"Spelmarknaden i Sverige omsatte 16,5 miljarder kronor under de tre första kvartalen i år, vilket är en ökning med 2 procent jämfört med samma period förra året. Spelaktörer med svenskt tillstånd omsatte 12,5 miljarder kronor efter utbetalda vinster (netto), vilket är lika mycket som under motsvarande period förra året. Aktörer utan svenskt tillstånd fortsätter att ta marknadsandelar och omsatte uppskattningsvis 4 miljarder kronor, vilket är en ökning med 11 procent. Om man bara räknar på siffrorna för det tredje kvartalet är marknadsandelen för aktörer utan svenskt tillstånd 25 procent."

Svenska Spel har tappat en procent medan ATG ökat med fem procent. Det rikslotteriet med sämst utveckling är IOGT-NTO – som bland annat har Miljonlotteriet – som minskade med 18 procent under de tre kvartalen. 

Den nya spellagstiftningen planeras att vara på plats 1 januari 2019, vilket först måste förankras hos regeringen. Något som förväntas ske före valet nästa år.

FAKTA

Svenska spelmarknaden kvartal tre år 2017

Svenska Spel inkl Casino Cosmopol: 40 %
Aktörer utan svenskt tillstånd: 25 %
ATG: 20 %
Svenska postkodföreningen: 9 %
Övriga reglerade aktörer: 2 %
Folkspel: 1 %
SAP/SSU: 1 %
IOGT-NTO: 1 %
Övriga rikslotteriet: 1 %

Källa: Lotteriinspektionen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS