Sveriges ledande travtidning
ANNONS

TV-profilerna som glänst inom V75

Foto: TR BILD
Johannes Brost, Jennifer Tillman, Sven Melander, Jessica Almenäs, Petra Nordlund, Johan Edlund, Paula Ahlström och Lasse Brandeby har alla arbetat med trav-tv. Foto: TR BILD

Det är inte bara hästar och kuskar som varit stjärnor och glänst inom V75.
Detsamma gäller TV-profiler.
En del av dem har tagit steget från travet, och upp i ”högsta klassen”.

Publicerad:

När V75 startade, tog också travsändningarna klivet över från SVT till TV4.

Många olika programledare och andra i-rutan-profiler har sedan dess gett travet mycket uppmärksamhet och medialt fokus – och på köpet hamnat i rampljuset själva.

En del har varit stjärnvärvningar redan från start, och plockats in som givna affischnamn och dragplåster.

Några har blivit kvar som trotjänare inom travet i många år. Medan andra använt travet som språngbräda, och flugit vidare mot större TV-karriärer.

Exempel på redan färdiga och stjärnstämplade TV-personligheter som har tagits in i travprogrammen i TV4 för att ge draghjälp åt hästarna och V75, är Sven Melander (död 2022, 74 år), Lasse Brandeby (död 2011, 66 år), Lydia Capoliccio, 59, och Kristin Kaspersen, 54.

Även en av travets riktigt stora profiler och röster genom åren, både i TV och i vinnarcirklar med mera, Leif ”Loket” Olsson, 81, hade en egen supporterskara med sig in i travrutan, efter lång tid som bland annat radioprogramledare och, framför allt, ”Mr Bingolotto”.

Skådespelarna Johannes Brost (död 2018, 71 år) och Benny Haag, 62, samt förre ishockeystjärnan Charles ”Challe” Berglund, 58, kom också in i travet ”från andra håll”, så att säga.

Ytterligare en ”joker” som fanns med kring V75 ett kort tag, var artisten Brolle Jr, 41, som våren 2011 ledde husbandet i V75-programmet ”Vinnarfesten”, från restaurangen Pontus by the Sea, på Skeppsbron i Stockholm. 

Kanske kan vara något för mig?

Även i ATG Live har man på senare år engagerat gamla populära TV-programledare, som Ola Wenström, 56, och Claes Åkeson, 56, liksom, i mindre omfattning, även hockeylegendaren Peter Forsberg, 50.

Alla dessa ovan nämnda egentligen på temat ”namn utifrån, som tagit med sig kredd in till travet”.

Ungefär: ”Åh fasen, är hen intresserad av det där travet - jamen, då kanske det kan vara något för mig också?”

Men de som verkligen har slagit igenom med trav-TV då, och sen flugit vidare, till ännu större uppdrag - vilka är det?

Jodå, det finns en liten bunt med sådana också. Några av dem är:

Fredrik Wikingsson, 50.

Numera ikonisk nöjesprogramledare och nyskapare inom TV-branschen, med mängder av succéer och priser bakom sig.

Sina första stapplande steg i TV-rutan tog han i V75-sändningarna i TV4 i mitten på 90-talet.

Fredrik var fram tills dess skrivande journalist (på bland annat Aftonbladet).

Jessica Almenäs, 47.

Före detta elitspelare i basket. Kom tvåa i ”Fröken Sverige”-tävlingen 1998. 

Fick ”från noll” chansen i trav-TV 2002. Ifrågasattes inledningsvis kraftigt, men vann travfolkets hjärtan och respekt när hon i en direktsändning av ”Tipslördag” i TV4 skällde ut fotbollsgubbarna (”Peppe” Eng och Peter Antoine) för att de satt och mumlade om annat i studiosoffan, medan Jessica pratade trav.

Jessica blev travet trogen i många år, men har sedan gått vidare till större uppgifter. Har bland annat lett program som ”Let’s dance”, ”Biggest loser”, ”Nyhetsmorgon”, ”Superstars” samt en massa galor mmm.

Petra Nordlund, 54.

Hittades på lokal-TV i Norrbotten, och slog igenom med dunder och brak i trav-TV under 1996.

Gick strax därpå vidare, och blev nyhetsankare för hela svenska folket i TV4 i över 20 år framöver.

Gry Forsell, 50.

Började i blygsam skala på SVT:s ungdomsredaktion i Växjö, och visste ingenting om trav när hon i mitten av 90-talet plockades upp i V75-sändningarna i stora TV4 på lördagar.

The rest is history.

Sedan dess har Gry hållit i program som ”Gladiatorerna”, ”Sommarkrysset”, ”Körslaget” med mera. 

Men allra störst karriär har hon kanske gjort inom radio, med program som ”Äntligen morgon”, och många fler. Gry anses i branschen som en av landets kanske allra skickligaste radioprogramledare.

Johan Edlund, 52.

Reffade loppen på banan på Umåker, när han i slutet av 90-talet fiskades upp av travet i TV.

Edlund blev i många år en bärande och skicklig loppreferent.

Så småningom gled han över till att jobba allt mer med den vanliga sporten på TV4.

Han kommenterar numera mest friidrott, ishockey och fotboll, och är bland sportfansen en av landets mest etablerade och uppskattade, i sin genre.

Succéförfattaren låg bakom

Bakom samtliga de här rekryteringarna till travet, låg från början produktionsbolaget OTW, med den senare succéförfattaren (”Hundraåringen” med flera) Jonas Jonasson, 62, i spetsen.

Jonasson visade sig ha en enastående känsla för att scouta blivande TV-stjärnor.

Sen har travet i TV förstås haft mängder med trotjänare som hängt med och kämpat på i många år - och i de flesta fallen också blivit kvar kring hästsporten.

Den allra mest kände av dessa är väl programledaren och referenten Hans G Lindskog, 75.

Tidigt ute var också Håkan ”Lillis” Olsson, 77, och Håkan Ahlqvist, 66.

Där har funnits kultfigurer som Bengt-Erik ”Professorn” Larsson, 69, och Ralf Vadsmo, 59.

Klassiska expertkommentatorer och före detta aktiva tränare och kuskar som Thomas Nilsson, 76, Lennart Forsgren, 73, Stefan Hultman, 60, Daniel Olsson, 53, och – under en period – till och med självaste Stig H Johansson, 78.

Gubbigt? Nej!

Många travkommentatorer har också haft ett bredare sportintresse, och parallellt med travet även synts i andra sport-TV-sammanhang: Framför allt Peter Henriksson, 46. Men även Göran Borgås, 57, Patric Skoglund, 46, och Joakim Johansson, 52.

Det finns mängder med flera namn som bidragit i rutan i V75-sändningarna genom åren.

Travet brukar ibland omnämnas som en relativt gubbig eller grabbig företeelse. Men i trav-TV har det inte varit så farligt med den saken. Könsbalansen har varit ganska okej. Förutom redan nämnda tjejer som Jessica, Petra, Gry, Kristin och Lydia, så har det funnits (och finns) en hel uppsjö till.

I begynnelsen var Carina Axroth, 68. Linda Rosenquist, 50, var en annan tidig pionjär. Dessa har sedan följts av en rad starka kvinnonamn som fortfarande är aktiva i rutan: Åsa Elmroth, 51, Paula Ahlström, 46, Elin Gustafsson, 44, Kajsa Gustafson, 40, Jennifer Tillman, 39, Sandra Mårtensson, 36, och Emma Fällman, 34.

Andra viktiga TV-ankare i dagens laguppställning hos Kanal 75 är förstås även Mikael Nybrink, 60, Peter Andersson, 49, Julian McLaren, 36, Leon Hallén, 32, och Fredrik C Widman, 63…

…för att nu bara nämna några i högen. Det finns, och har funnits, många många fler som också har rapporterat om travet och om V75 i olika TV-format genom alla åren.

För travets talan

I spets i dagens gäng sitter väl ändå Per Skoglund, 42. Han är det tunga TV4-ankaret, som dels har fötterna i myllan genom att själv vara amatörtränare, men som också för travets talan i de finare TV-salongerna, såsom Nyhetsmorgon med mera.

Tätt följd av Matteus Lillieborg, 35, med sin speciella rockstjärneaura, kombinerad med en personligt varm framtoning – och synnerligen stark förankring på stallbackarna  

Själv har jag för övrigt varit chef för allt trav i TV i många år (perioden 2000-2014) och som arbetsledare ska man aldrig begå synden att ranka sina medarbetare inbördes.

Men jag har ju inte kvar det ämbetet längre…

Så: De allra viktigaste programprofilerna någonsin för travet och V75 är Sven Melander och Jessica Almenäs.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.