Sveriges ledande travtidning
ANNONS

V75 30 ÅR: "Dajmen" vann över 20 miljoner – men glädjen blev kortvarig

Foto: TR BILD
Anders "Dajmen" Jonasson var en mytomspunnen travspelare som vann flera stora vinster, men hastigt avled dagen efter att han blev ensam vinnare på V75. Foto: TR BILD

Alla drömmer om det.
Anders ”Dajmen” Jonasson kammade hem 20 miljoner kronor och blev ensam vinnare på V75 – men hann inte njuta av vinsten i mer än 15 timmar.
– Att vinna stora pengar på trav är mycket svårt. Man måste ha tur, så är det bara. Däremot kan man hjälpa turen på vägen genom hårt arbete, sa spelproffset som gick bort dagen efter miljonvinsten.

Publicerad:
FAKTA

Varje dag i 30 dagar dyker Travronden ner i V75-historien

V75 hade premiär den 30 oktober 1993. Den 28 oktober ska detta firas och vi hyllar spelformen med en nedräkning fram till dess.

Vilket är ditt bästa V75-minne? Skriv till Travronden och berätta om osannolika vinnare, galna segertåg, häftiga upphämtningar, roliga händelser och saker som du minns från 30 år med V75. Skicka gärna med bilder och kontaktuppgifter om det är någon särskild du tycker vi ska kontakta eller intervjua. Mejla dina tankar och idéer till redaktionen@travronden.se

Anders Jonasson, 54, levde för hästarna.

Han var välkänd i travkretsar och räknas som en av de skickligaste och mest ambitiösa storspelarna på den “gamla goda tiden”.

Det lönade sig.

Den 10 augusti 2009 lämnade ”Dajmen”, som han kallades, in ett reducerat jokersystem där han lyckades pricka in alla sju vinnarna på V75.

Kupongen – som han själv var hjärnan bakom, men "bara" hade 20 procent del av – var späckad med skrällar och fick sitt crescendo när Iceland skar mållinjen först av alla i den sista avdelningen.

– Jag satt hemma själv och tjoade och det var så klart en härlig känsla, berättade han för Kanal 75 kort efteråt.

I det läget valde ”Dajmen” att vara anonym eftersom han inte ville uppfattas som ”skrytsam”.

– Han var en stor profil. En helt enastående kunnig person som delade med sig via tipstidningar och andra nätverk och därmed bidrog till en glädje åt många travintresserade människor, säger Thomas Öhman, som i dag driver speltjänsten Travögat hos TR Media.

Det inlämnade systemet den där lördagen på Solvalla gav totalt 20.794.827 kronor (inklusive sexor och femmor), vilket än i dag finns på listorna som en av de största vinsterna på V75.

Men det är inte för det klurigt ihopsnickrade systemet eller den svindlande vinstsumman som många minns händelsen mer ett decennium år senare.

Dog efter vinsten

Bara 15 timmar efter V75-vinsten avled Anders Jonasson hastigt vid lunchbordet. Han lämnade efter sig fru och två barn.

– Det är helt absurt att han krönte sin karriär med att bli ensam vinnare på V75 – något som han aldrig lyckats med tidigare – och sedan ställer han ut tofflorna i hallen, säger vinnarambassadören och vännen Hans G Lindskog.

FAKTA

Tidernas största V75-vinster

  1. 67.312.633 kronor, 27 februari 2010.
  2. 56.347.408 kronor, 14 januari 2012.
  3. 47.360.999 kronor, 7 juli 2007.
  4. 45.285.093 kronor, 24 juni 2007.
  5. 43.058.556 kronor, 10 december 2016.

Många storspelare hyste den största av respekt för ”Dajmen”. Han ansågs inte bara varit en skicklig spelare, han var också vida känd för sin analytiska förmåga. De som kände honom säger att han var tidigt ute med att ägna timmar åt att titta igenom loppen.

– Han började att se travet på ett annat sätt, undersöka hur hästarna sov och så vidare. Han vände och vred på fler stenar än alla andra. Han var väldigt stor i travvärlden, säger Thomas Öhman.

Frågorna du bör ställa

Enligt honom hade ”Dajmen” sina egna metoder. Han gillade att fälla omgångens största favorit och brukade ledsagas av några olika frågor: 

  1. Om hästen gick i mål med krafter bakom en stark vinnare – vilka hästar slog den?
  2. Varför vinner inte hästen så ofta/oftare?
  3. Om hästen galopperade senast – varför gjorde den det?

– Det var alltid spännande det han kom fram till, och det var det folk gick och väntade på i veckorna, vad kommer ”Dajmen” att tippa? Omgångens största favorit var alltid chanslös i hans ögon och det var så han spelade, han spelade inte för att sätta V75 så ofta det gick utan det var storvinsterna han gick på.

“Chansar lite grann”

På V75 räcker det dock inte alltid med kunskap, insikter och analyser om man vill bli ensam vinnare på V75. Att läsa på i 30 arbetstimmar är bara början, menade ”Dajmen”, som ofta sa:

– Sedan chansar jag alltid lite grann när jag spelar. Det måste man våga.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Rättelse

I en tidigare version av texten stod att V75-vinsten var kopplad till Axevalla. Så var det inte. Det var Solvalla.Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.