Sveriges ledande travtidning
ANNONS

V75 30 ÅR: Tidningarnas tipsliga

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Tidningarnas Tipsliga var prestigefyllt. Här fick Åbytravets och Göteborgs-Postens legendariske expert Sören Englund motta priset 2013 av ATG:s Patrik Brissman. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Tidningarnas V75-tipsliga var en prestigefylld tävling bland många travjournalister i landet.
Roger Nygren är en av Sveriges mer rutinerade travtipsters och minns hur mycket tävlingen berörde.
– Efter halva säsongerna blev det tydligt vilka som hade i segerstriden att göra, säger Nygren.

Publicerad:
FAKTA

Varje dag i 30 dagar dyker Travronden ner i V75-historien

V75 hade premiär den 30 oktober 1993. Den 28 oktober ska detta firas och vi hyllar spelformen med en nedräkning fram till dess.

Vilket är ditt bästa V75-minne? Skriv till Travronden och berätta om osannolika vinnare, galna segertåg, häftiga upphämtningar, roliga händelser och saker som du minns från 30 år med V75. Skicka gärna med bilder och kontaktuppgifter om det är någon särskild du tycker vi ska kontakta eller intervjua. Mejla dina tankar och idéer till redaktionen@travronden.se

Tidningarnas Tipsliga var en tävling som anordnades av ATG fram till för ett par år sedan. Travronden hade lyckan att vinna tävlingen flera gånger, däribland tre gånger på fyra år mellan 2015-2018. 

Ansvarig för tävlingen genom åren var Per ”Pelle” Sundberg, mångårig journalist och arbetare på Mittuniversitetet. Han samlade in tidningarnas tipsettor och statistik fördes sedan för att kora vinnaren av tävlingen under året. 

Upplägget var enkelt: Tidningarna skulle kort och gott ha så många vinnande tipsettor som möjligt under ett år. Vinnaren fick de sista åren förutom prestige också 15.000 kronor.

– Jag fick ta över jobbet något år efter att tävlingen startade, men sedan flöt det på. Det var en del jobb redan från start med åtta-tio tidningar som skulle hållas koll på. Men sedan eskalerade det efter ett tag och som jag minns det var det uppåt 20 tidningar som mest. Då var det mycket att göra om kvällarna med rättning och korrektur kan jag säga, säger Sundberg.

“Värsta var när en favorit ströks”

Pelle Sundberg minns allra mest den största farhågan… När en favorit ströks på fredagen.

– Då var det ett rent helsike att få fatt i vem som tidningarna tippat som tvåa. Det blev ett jagande utan dess like. Så det var det värsta. Men samtidigt var jobbet kul också. Man fick prata med många likasinnade kollegor. Vi har många bra tippare runtom i landet, men det var ju Travronden, Expressen och Guiden som alltid var med i striden. Sedan vill jag även slå ett slag för Västerbottens Folkblad. Nu minns jag tyvärr inte vad tipparen hette som jobbade där, men han som hade hand om tipsen där höll jag som Sveriges bästa V75-tippare, säger Sundberg.

Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Ett av åren Travronden vann Tidningarnas tipsliga var 2015. Richard Hjellström, längst till vänster, är nu som då fortsatt en del i Travrondens tipsredaktion. Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD

“Rörde upp känslor”

En som minns tävlingen starkt är Roger Nygren. Den numera pensionerade journalisten, med säte i Gävle, tippade i många år för TT Spektra.

– Pelle Sundberg vet jag gjorde ett väldigt stort jobb med att samla in alla tips,  det ska han uppmärksammas för. Tävlingen rörde upp känslor genom åren bland alla tippare. Det som många ansåg blev fel med tävlingen var att tipsen lämnades in olika dagar. Det gjorde att de som lämnade in i slutet av veckan hade fördel genom att de kunde se vad till exempel Travronden, eller för den delen TT Spektra hade tippat. 

– Låg man under mot någon som tippade tidigare i veckan i totalställningen när det återstod någon vecka fanns det ju risk för att de kopierade tips så att man inte kunde ta sig förbi. Lite tjuv och rackarspel var det nog. Men på det stora hela var det nog en tävling som uppskattades, både av tidningarna och av spelarna, säger Roger Nygren.

Foto: TR BILD
Roger Nygren tippade för TT Spektra. Foto: TR BILD

Han själv lyckades aldrig ta hem tävlingen, men var många gånger i striden.

– Det var ju jag och Bosse Yngvesson som löste tipsen på TT Spektra och vi var nära ett par gånger, men föll på målsnöret. Man minns att det var prestige, men sedan är det klart att prispengarna inte var fy skam heller. För en liten tidning eller en enskild frilansande journalist var det fina pengar. Märkte man att man var med i striden efter halva säsongen kanske man engagerade sig lite extra, säger Nygren.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.