Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svensk Travsport om regeländringarna: "En stor förändring"

Foto: TR BILD
Två regeländringar kommer ske vid årsskiftet. Foto: TR BILD

Under torsdagen kommunicerade Svensk Travsport ut två regeländringar som man ämnar börja med från årsskiftet. Det omfattar amerikansk vagn i voltstart och körspöets användning.

Publicerad:

På Svensk Travsports hemsida går det att läsa:

"De två reglementsändringar som nu ska arbetas fram handlar dels om att förbjuda amerikansk sulky, så kallade jänkarvagnar, i voltstart, men också att skärpa och förtydliga reglementet för användandet av körspö. Båda ändringarna ska börja gälla från 1 januari 2022 med stort fokus i höst på kommunikation och framtagande av tydliga guidelines till såväl domare som aktiva."

Vd Maria Croon, kommenterar regelförändringarna.

– Ofta tvingas övriga ekipage lämna extra plats åt jänkarvagnsekipaget i volten. Därför kommer de sulkys som är klassificerade som amerikanska utifrån dess längd och bredd att förbjudas, och det kan även bli aktuellt att förbjuda andra sulkys som inte är centrerade i breddled. En tydlig lista med ej tillåtna sulkys arbetas nu fram.

Paragraf 60 i reglementet kommer även att skrivas om. Där ska det tydligt framgå att körspöt inte ska användas för drivning utan endast för lätt maning och korrigering.

– Körspöet är viktigt ur säkerhetssynpunkt för att kunna korrigera och kommunicera med hästen. Men det är då viktigt att vi ligger i framkant gällande reglementet så att körspöet används korrekt. Målsättningen med förändringarna är att generellt sett minska spöanvändningen och framförallt kraften i spöanvändningen. Det är en stor förändring och vi kommer att lägga mycket tid på att vara tydliga och förankra detta innan årsskiftet. Det kommer också vara en provperiod i höst där både domare och kuskar får chansen att lära sig och ändra sitt beteende utan bestraffningar, säger Maria Croon.

Vidare skriver Svensk Travsport att: "En maning är kuskens lätta signal till hästen att nu är det dags att öka farten om du kan. En maning övergår i drivning när det handlar om flera slag, slag med kraft eller när hästen inte tillåts/hinner reagera."

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.