Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

10.000 i böter efter positivt dopningprov

Foto: TR BILD
Genrebild, bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: TR BILD

I april vann hästen – men dopningprovet visade förekomst av triamcinolonacetonid i hästens blod. Nu döms tränaren till böter.

Publicerad:

Den 9:e april i år startade hästen Malkin på Gävletravet. Hästen vann, och dopningtestades. Dopningprovet var positivt för Triamcinolonacetonid, något som även B-provet bekräftade. Nu döms b-tränare Hanna Forslin till böter.

I utredningen går att läsa: “Malkin behandlades med Kenacort-T den 2 mars 2020, dvs 38 dagar före starten den 9 april 2020, samt att behandlande veterinär angett 28 dagars karenstid.”

"Hanna Forslin är i egenskap av tränare till hästen ansvarig för att bestämmelserna i Antidopningsreglementet följs. Svensk Travsport yrkar ansvar enligt det ”strikta” tränaransvaret då veterinären angett 28 dagars karenstid och Hanna Forslin väntat ytterligare 10 dagar med start, även om detta inte varit tillräckligt avseende aktuellt preparat och den behandling hästen genomgått."

Ansvarsnämndens bedömning är att b-tränaren ska dömas till böter.
"Det är genom analysresultaten klarlagt att Malkin haft triamcinolonacetonid i blodet vid dopningsprovet efter loppet den 9 april 2020. Det har inte gjorts gällande att Hanna Forslin uppsåtligen eller av oaktsamhet föranlett att hästen fått i sig substansen. Som hästens tränare kan man inte undgå det strikta tränaransvaret för det inträffade. Det kan inte anses som obilligt att utdöma påföljd."

B-tränare Hanna Forslin döms till 10.000 kronor i böter.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.