Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Eva Lundahl är femma i Schyssta ligan

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Eva Lundahl. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Det har gått över tio år sedan Eva Lundahl senast ådrog sig en drivningsförseelse. Med fler än 1 300 lopp utan förseelse är hon femma i Schyssta ligan.

Publicerad:
Schyssta Ligan

Schyssta Ligan

Schyssta ligan är ett initiativ av Travronden som stöttas av Menhammar Stuteri. Avsikten är att lyfta fram kuskar som tar väl hand om hästarna och sköter sig exemplariskt i loppen.

Bäst av alla med B-licens. Femma totalt. Visbylicensierade Eva Lundahl har funnits med högt upp på Schyssta ligan en längre tid. Faktum är att hon kört hela 1 342 lopp (per den 5 oktober, reds. anm.) sedan hon senast, i juni 2010, tilldömdes böter eller avstängning för felaktig drivning eller felaktigt bruk av körspö.

– En sak jag tycker att man ska vara stolt över. Jag brukar tänka att hästarna gör i regel så gott de kan ändå. Sedan finns det någon lat häst man kan behöva påminna lite grann någon gång, men att driva mycket hjälper ytterst sällan, säger Eva Lundahl.

Är Schyssta listan något du tänker på när du kör ut i lopp eller faller det sig helt naturligt?
– Det är klart att jag blivit ivrig någon gång när jag känt att jag haft chansen att vara långt framme i något lopp. Men jag tror att jag har med mig det inombords. Att hästarna oavsett gör så gott de kan.

Är det viktigt för dig att vara med på den här typen av lista?
– Jag tycker att det känns bra att vara med. Jag är en person som vill vara snäll mot hästarna. De gör mycket och har gjort mycket för mig genom åren.

Till vardags arbetar Eva Lundahl på Svenska Spel. En stor del av den övriga tiden går åt till hästarna. I nuläget har B-tränaren tre hästar på träningslistan. Som kusk har hon vunnit 5 av 107 lopp i år.

– Vid sidan av jobbet är jag i stallet både morgon och kväll. Jag tränar hästarna, gillar att pyssla med dem och är i stallet största delen av tiden jag inte är på jobbet.

FAKTA

Schyssta ligan – aktuell ställning


Placering - Namn - Licenstyp - Senaste förseelse - Lopp i rad utan förseelse
 

  1. Erik Adielsson, A1, 2018-04-20, 3052
  2. Oskar J Andersson, A1, 2017-05-03, 2744
  3. Micael Stjernström, A1, 2011-11-21, 2043
  4. Torbjörn Jansson, A1, 2019-10-11, 1376
  5. Eva Lundahl, B1, 2010-06-14, 1342
  6. Lars-Åke Svärdfeldt, A1, 2011-01-06, 1291
  7. Örjan Kihlström, A1, 2020-10-17, 1011
  8. Anna Erixon, K2M, Aldrig fått, 847
  9. Johanna Stark, K1M, 2011-05-09, 798
  10. Kim Eriksson, A1, 2020-09-21, 727

Hur ser du på året som gått?
– Som tränare har det gått dåligt. Det har mestadels varit struligt. Som kusk känns det dumt att säga att man inte är nöjd men det hade gärna fått gå bättre. Samtidigt får jag vara glad över att jag får chansen att köra så mycket som jag får. Det är inget år som går till historien men det har gått hyggligt får jag lov att säga.

Till kommande år hoppas Eva Lundahl på mer framgångar med de egna hästarna.

– Jag vill att de kommer i gång och startar. Sedan vill jag självklart behålla min plats på Schyssta listan. Det kommer nya direktiv till nästa år och känslan är att man enklare kommer att åka på en bot. Samtidigt är det lika för alla men man behöver kanske tänka sig för ytterligare. Jag tycker att körspöet fyller sin funktion och håller inte med de som säger att det borde plockas bort. Jag tycker inte att det är fina drivningar på de ställen det körs utan körspö.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.