Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Schyssta ligan: Anna Erixon har aldrig fått en drivningsförseelse

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

På schyssta listan finns de namn som varit med i flest antal lopp utan att ha ådragit sig bestraffning för drivningsförseelser. Ett av namnen som sticker ut är Anna Erixon.

Publicerad:
FAKTA

Schyssta ligan

Schyssta Ligan är ett initiativ av Travronden som stöttas av Menhammar Stuteri. Avsikten är att lyfta fram kuskar som tar väl hand om hästarna och sköter sig exemplariskt i loppen. Ligan är uppdelad i fyra kategorier: öppen klass, ungdom, monté samt bäst under året – där samtliga vinnare kommer att premieras vid årets slut.

Anna Erixon närmar sig 800 lopp i sadeln. Montéryttaren med licens på Örebrotravet har aldrig någonsin tilldelats böter eller avstängning för felaktig drivning.

– Jag har stor respekt för hästen jag sitter på. Det är därifrån det kommer från början. Att jag älskar djuren. Klart att även jag kan tjoa och skrika, men jag använder sällan hårda metoder för att de ska göra sitt jobb. Min grundsyn är att de hela tiden gör sitt bästa och synen går också igen på mitt sätt att träna häst, säger Anna Erixon.

FAKTA

Öppen klass 

Placering - Namn - Licenstyp - Senaste förseelse - Lopp i rad utan förseelse

  1. Erik Adielsson, A1, 2018-04-20, 2536
  2. Oskar J Andersson, A1, 2017-05-03,2480
  3. Micael Stjernström, A1, 2011-11-21, 1683
  4. Lars-Åke Svärdfeldt, A1, 2011-01-06, 1260
  5. Eva Lundahl, B1, 2010-06-14, 1242
  6. Torbjörn Jansson, A1, 2019-10-11, 1004
  7. Anna Erixon, K2M, Aldrig fått, 788
  8. Johanna Stark, K1M, 2011-05-09, 720
  9. Sofia Frilén, B1, 2018-03-10, 561
  10. Per Lennartsson, A1, 2019-12-14, 559

• Hur viktigt är det för dig att finnas med på schyssta listan?
– Jag tror mer på samspelet mellan hästen och ryttaren än att tvinga hästen till saker. Det är klart att det är viktigt för mig. Det speglar hela mitt sätt hur jag tar mig an sporten. Det är en heder att vara med där. Jag är väldigt stolt över det.

Drivningarna inom travsporten debatteras med jämna mellanrum. Anna Erixon tycker att det överlag ser bra ut på svensk mark när det kommer till drivningar.

– Jag är glad över att vi har det hårda reglementet som vi har. Man kan må riktigt illa när man ser trav från andra länder som har ett friare reglemente och där synen på djuret är en helt annan. Visst är det någon som går över gränsen i Sverige också, men det sker sällan tycker jag.

Att kopiera Norge och plocka bort körspöet är ingenting Anna Erixon föredrar.

– Nej, jag tycker att det är bättre så som vi har det. Jag tycker att det ser värre ut med yviga drivningar och när kuskarna rycker hästarna i munnen. Det tror jag inte är rätt väg att gå. Sedan är det svårt för mig att uttala mig om sulkylopp eftersom jag bara rider monté.

FAKTA

Anna Erixon

Hemmabana: Örebro.
Senaste förseelse:
Lopp i rad utan reprimand: 788*
Fotnot: Till och med 10 mars 2021.

I februari släppte Umåker nyheten att de kommer att ha ett årligt återkommande lopp öppet för kuskar som under året innan inte fått bestraffning för drivning eller felaktigt bruk av körspö på deras bana.

– Det tycker jag är jättebra. Då blir man som aktiv premierad och jag tycker att det är bra att positiva initiativ lyfts upp. Ibland kan jag tycka att kärleken till hästen kommer lite i skymundan och att debatten blir lite skev. Sedan är det så klart bra att debatten finns och det är också bra att det är travsporten själv som driver den.

• Har du något förslag på hur man ytterligare skulle kunna uppmärksamma kuskar och ryttare som inte bestraffats för drivningsförseelser?
– För oss montéryttare hade det varit perfekt med ett presentkort på bensin, eller något i den stilen. Det hade underlättat det fortsatta tävlandet. Eller ett lopp på årsbasis där de som är minst bestraffade får vara med.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.