Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Anders Malmrot ändrar reglerna för spårlottning

Foto: Maria Holmén/TR BILD
Solvallas sportchef Anders Malmrot och Timo Nurmos vid lottningen av Oaks i fjol. Foto: Maria Holmén/TR BILD

Spårlottningen till Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks ändras.
Solvallas sportchef Anders Malmrot har på eget initiativ skruvat på upplägget.
– Jag vill göra lottningen renare och spännande, säger han.

Publicerad:

Historiskt har lottningen för de tolv respektive finalisterna i unghästloppen sett ut enligt följande: I tur och (lopp)ordning har tränaren till vinnarna gått fram och tagit en boll med en siffra på, spåren har därefter valts och processen upprepats för tvåorna.

“Ett spänningsmoment”

Det har inneburit att en tränare som kvalat in flera vinnare, eller andrapristagare, därmed känt till i vilken ordning dennes hästar kommer att få sitt spår.

– Jag har genomfört många lottningar på Solvalla och känner att det här blir mer rättvist, dessutom blir det ett spänningsmoment i lottningen. Det gör också att en hästägare som har häst hos en tränare med flera hästar känner att de blir rätt behandlade, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Nu justeras upplägget, skriver Solvalla.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Här syns Daniel Redén med flera namnbrickor i sin famn, det kommer inte att vara möjligt i år. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Så hur kommer lottningsförfarandet att se ut nu?

– De sex vinnarna står i en ordning efter hur loppen kördes med siffrorna 1-6 och sedan kommer jag att dra en boll. Drar jag exempelvis boll 3 betyder det att vinnaren av det tredje uttagningsloppet får dra sitt spår och det sker direkt. Därefter drar jag en ny boll och är det boll 2 får vinnaren av det andra uttagningsloppet välja spår då och så vidare.

Är det ett eget initiativ från din sida? Behövde du fråga Svensk Travsport om lov?

– Eget initiativ efter att ha klurat längre kring det här och jag ställde frågan till Svensk Travsport som sade att det var upp till banan att bestämma.

Därför är inte segertider aktuellt

Vissa efterfrågar spårordning efter segertid, vad säger du om det?

– Den varianten har jag också haft som en tanke men fått nej på den tidigare. Det blir en hästvälfärdsfråga. Möjligen att det skulle fungera i Sweden Cup men inte i unghästfinaler då ingen häst ska ”tvingas” att springa snabbare än nödvändigt när förutsättningarna ändå är så pass tuffa.

Lottningen till Kriteriet och Oaks genomförs på söndag och är ett test inför framtiden. Ambitionen från Malmrots sida är dock att det här ska vara praxis på Solvalla framöver.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.