Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dam-SM avgörs på Solvalla

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Solvalla under Kriteriehelgen i fjol. I år avgörs dam-SM under lördagens tävlingar. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

I fjol riktades det kritik mot placeringen av dam-SM, då finalen avgjordes på Solänget under stochampionatshelgen.
I år placeras loppet under kriterielördagen på Solvalla.
– Det hamnade på en väldigt bra dag, säger Ann-Kristin Olofsson på TSD.

Publicerad:

Sedan år 1995 flyttas dam-SM runt i landet och det är Travsveriges Damklubbars Riksförening (TSD) som bestämmer vilken bana som får arrangera finalen. 

I fjol riktades det kritik mot placeringen av loppet då det avgjordes under en lördagskväll på Solänget. Dessutom mitt under stochampionatshelgen på Axevalla. I år kommer dam-SM att köras under kriterielördagen på Solvalla den 14 oktober. En av höstens allra största tävlingsdagar. Något som glädjer TSD.

– Vi bestämmer vilken bana som ska arrangera dam-SM, men vi beslutar inte om vilken tävlingsdag det blir. Om det är någon damklubb som känner att de vill arrangera SM så ansöker de med sitt travsällskaps godkännande. Nu ville Solvalla ha det och loppet placerades på en väldigt bra tävlingsdag. Det är jätteroligt, säger Ann-Kristin Olofsson som är sekreterare på TSD.

Anledningen till att man flyttar runt är att det ska bli rättvist för alla kuskar, beroende på var i landet man bor.

– Meningen är att det ska gå runt i Sverige så att alla tjejer ska få chansen. Om vi alltid skulle köra med de andra SM-loppen på Åby så skulle det mest bli med kuskar från västsverige och södra Sverige. Det märks tydligt att de som är verksamma i Norrland inte alltid har möjlighet att komma då. De har lite andra förutsättningar.

Utöver dam-SM, Kriteriet och Oaks körs även STL-finaler, finalen i Europaderbyt och UET Elite Circuit under den aktuella dagen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.