Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Första V75-omgången en skottdag

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Religious var en av vinnarna. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det hände...
...den 29 februari 2020.

Publicerad:

I år visar almanackan 366 dagar då 2024 är ett skottår och skottdagen den här gången infaller på en torsdag. Bakgrunden till upplägget är att hålla kalenderåret i takt med det astronomiska året. Ett tropiskt år är 365,25 dygn långt och utan skottår skulle årstider och bland annat datum för solstånd och dagjämningar förskjutas.

Personer födda på skottdagen, exempelvis påven Paulus III (1468) eller den ryska skidåkaren och OS-guldmedaljören Raisa Smetanina (1952), får åtminstone fira sin ”riktiga” födelsedag vid en hel del tillfällen.

Spelformen V75 har visserligen ingen anknytning alls till den 29 februari men en tillbakablick i kalendern visar att det bara inträffat vid ett enda tillfälle att V75 ägt rum 29 januari. Fram till 2020 hade travsportens största spelform någon gång intagit varje datum i kalendern förutom just det.

År 1992 inföll skottdagen en lördag och året därpå hade V75 premiär varför hela veckans dagar avverkades med fyra års mellanrum innan det slutligen var dags, coronaåret 2020. Bergsåker stod värd för omgången som inleddes av Henrik Nilsson och Takata. Jörgen Westholm avslutade omgången med stallets Strong Heartbeat och när krutröken lagt sig återstod hela 4.489 system med full pott som betalade fem lax och på fem rätt blev det jackpott.

Apropå påvens födelsedag vann passande nog hästen Religious den här unika omgången och med tanke på att utfallet blev enligt följande har det alltså aldrig blivit femrättsutdelning på V75 på en skottdag.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.