Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Måldomaren om situationen där Idao de Tillard försvann

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Idao de Tillard galopperar bort sig i försök ett i Elitloppet. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Idao de Tillard var borta ur Elitloppet 2024 strax efter starten av försöket.
En eländig galopp blev favoritens fall.
Efteråt var körande Clément Duvaldestin allt annat än nöjd på Oscar Ginman, men riksdomare Per-Olof Grannas och Solvallas måldomarnämnd valde att fria Kalmarkusken.
– Vår bedömning är att Clément Duvaldestin kör med lite för små marginaler, säger Grannas.

Publicerad:

Solvallas sportchef Anders Malmrot hyllades till skyarna då elitloppspubliken fick reda på att årets Prix d’Amérique-vinnare Idao de Tillard skulle komma till Elitloppet. Inför loppet har alla pratat om Thierry Duvaldestins travare. Det kom att sluta i moll.

Strax efter start i sitt försök galopperade Idao de Tillard och tappade så mycket att dagen var förstörd. Även om körande Clément Duvaldestin körde ikapp fältet var det aldrig riktigt nära någon finalplats.

Efter loppet var Clément Duvaldestin inte tillfreds med vad som skett på banan.

– Det känns tufft. Väldigt tufft. Men sådan är sporten. Jag vet dock att varken hästen eller jag gjorde något fel. Jag var på väg ned i banan och fick A Fair Day i knät. Vi blev störda till 100 procent. När det hände ville jag bara… jag ska inte säga ordet i tryck. Jag hoppas verkligen att domarna tar en titt på det här och dömer en bestraffning, säger Clément Duvaldestin.

Oscar Ginman är frågandes till Duvaldestins bedömning.

– Vi tog det lugnt från start och backade och det gjorde Idao de Tillard också. Sedan går han ned lite för tidigt och slår i mitt hjul så det smäller till. Då blir ”Affe” rädd och galopperade. Det är sådant som händer i travlopp och ingenting som gjordes med mening.

“Vi dömer ingen för det hela”

Riksdomare Per-Olof Grannas går på Oscar Ginmans linje, även om han också ser en försvårande omständighet som A Fair Day står för.

– Innan bilen släpper fältet ser vi hur A Fair Day, som går utan käkrem, för huvudet upp och ner. Men eftersom han inte fick huvudet under vingen fanns det ingen anledning för åtgärd. När bilen sedan släpper iväg fältet flyter allt på bra till dess A Fair Day ånyo för ner huvudet och i det läget också tappar fart. Vår bedömning är att Clément Duvaldestin går ner i banan och när A Fair Day tappar fart missbedömer situationen lite och kör också med lite för små marginaler. Detta hade antagligen aldrig hänt om A Fair Day inte tappat fart, men vi ser det som en olycklig loppförseelse. Därför dömer vi ingen för det hela, säger Grannas.

Faktum är att inte en enda bestraffning delades ut under elitloppets försök och final.

– Det var tre lopp där det hände väldigt mycket i form av starka prestationer, men lyckligtvis väldigt lite för oss att bry oss om. Det här var väl den situationen vi ägnade mest tid åt, säger Grannas.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.