Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Förslag: Då kan jänkarvagnar förbjudas i voltstart

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Snart kan jänkarvagnar i voltstart vara ett minne blott. Ett förslag har inkommit för reglementskommittén och Svensk Travsports styrelse att ta ställning till.

Publicerad:

Det är Svensk Travsport som rapporterar om förslaget via sin hemsida. Ett förslag som innebär att jänkarvagnar i voltstart ska förbjudas från och med 1 juni i år. 

Enligt förbundet är det enbart vid tre procent av starttillfällena mellan april 2020 och mars 2021 användes jänkarvagn i voltstart, 1195 startande hästar på 40.239 tillfällen.

Att jämföra med autostart där 19,2 procent av starttillfällena skett med jänkarvagn, 9.781 hästar på 51.015 tillfällen.

Förbundet skriver: ”När det gäller nackdelen vid voltstart är de flesta överens. Jänkarvagnen är smalare, vridstyvare och kräver mer plats i volten än en vanlig sulky. I en voltstart måste ekipaget kunna svänga både snävt och säkert. En jänkarvagn har svårare att svänga snävt och den är även något längre än en vanlig sulky. Därmed kräver ett jänkarvagnsekipage lite större plats, vilket minskar marginalerna för övriga hästar i volten. Vilket kan innebära en högre olycksrisk både för det egna ekipaget och andras.”

Förslaget att förbjuda jänkarvagnar i voltstart från och med 1 juni har stöd från tränarnas och kuskarnas organisationer STaR, BTR och TR.  Reglementskommittén och Svensk Travsports styrelse kommer att ta ställning till förslaget kommande månad.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.