Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Därför sänds inte VM-loppet hos ATG

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ulf Hörnberg: "Vi har uppmanat ATG att inte sända eller ta spel på travlopp från staten New York". Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

På lördag körs International Trot.
Men efter fjolårets drivningsskandal kommer ATG varken sända eller ta emot spel på VM-loppet.
– För ATG handlar det om att vara tydliga med att vi tar hästvälfärd på allvar, säger Victoria Orrsveden, Operations Manager som jobbar med hästvälfärdsfrågor på spelbolaget.

Publicerad:

Det börjar närma sig VM-loppet som körs på Yonkers Raceway i New York. I startlistan finns bland annat svenskfödda Jiggy Jog och den tidigare elitloppsvinnaren Etonnant. Men i år kommer det inte gå att se loppet på ATG:s hemsida, och inga spel kommer heller att kunna läggas. 

Fjolårets upplaga väckte stark kritik efter att vinnaren Cokstile drivits hårt av sin körsven Vincenzo Piscuoglio Dell’Annunziata. Drivningen fick bland annat den europeiska travunionen UET och dess styrelse att reagera kraftigt. 

“UET tar starkt avstånd från denna typ av hantering av travhästar i lopp och arbetar aktivt med hästvälfärden på alla nivåer”, skrev Marjaana Alaviuhkola i ett uttalande. 

“Det räcker inte” 

Det som ligger till grund för avståndstagande som nu sker gentemot VM-loppet, är bland annat en dialog som funnits mellan ATG och Svensk Travsport. Den amerikanska travbanan har erbjudit sig att anpassa sina regler för att gå deras kritiker, som finns i flera länder, till mötes. Men det räcker inte, menar Ulf Hörnberg. 

“Vi har uppmanat ATG att inte sända eller ta spel på travlopp från staten New York så länge de har dessa förskräckliga regler och godkänner enhandare! Yonkers har erbjudit att köra VM-loppet med andra regler men det tycker inte vi är tillräckligt, de får se till att ändra reglerna i alla lopp först”, skriver Svensk Travsports vice vd i ett sms. 

“Naturligt att ta detta beslut” 

Även ATG förklarar beslutet. 

“För ATG handlar det om att vara tydliga med att vi tar hästvälfärd på allvar. UET:s styrelse gick ut och fördömde fjolårets kraftiga drivning bakom hästen Cokstile. Även vi, och många av våra kunder, reagerade kraftigt på det vi såg då och kan bara konstatera att vi och Yonkers, som ligger i delstaten New York, står långt ifrån varandra i drivningsfrågan. Till exempel är det på Yonkers tillåtet med enhandsdrivning, något vi inte tycker hör hemma inom travsporten i dag. Mot den bakgrunden kändes det naturligt att ta detta beslut. ATG har därför valt att inte ta spel eller visa tävlingar från Yonkers”, skriver Victoria Orrsveden, Operations Manager som jobbar med hästvälfärdsfrågor på spelbolaget, i ett mejl. 

I delstaten New York är det fortfarande tillåtet med enhandare. Dessutom är dopning en stor fråga i USA. Det diskuteras för tillfället om amerikansk travsport ska gå med i galoppsportens Horse Integrity and Safety Act (HISA). Det efter den stora härvan i mars 2020 där FBI tog fast 30-talet tränare. Det amerikanska travförbundet USTA är dock inte övertygade om att gå med i regelverket som skulle ge de enhetliga antidopningsregler. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.