Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hur ser framtiden för Charlottenlund ut?

Foto: PETRI JOHANSSON
Anrika och gemytliga travbanan Charlottenlund kan snart vara ett minne blott. Foto: PETRI JOHANSSON

Nästa vecka håller Charlottenlund årsmöte. Då kan banans framtid avgöras.

Publicerad:

Anrika Charlottenlund, som drivs av danska travsällskapet, grundades år 1891 och är således Nordens äldsta travbana. De senaste åren har Lunden, likt flera andra anläggningar i Danmark, brottats med ekonomiska bekymmer. Värre kan det också bli på sikt när danska travbanor inom några år ska finansera sina driftkostnader själva enligt sparkrav från förbundet.

För att mota Olle i grind har danska travsällskapets styrelse tagit fram två förslag för Charlottenlunds framtid, som medlemmarna ska ta ställning till vid årsmötet nästa onsdag den 16 juni.

Det första förslaget går i korthet ut på att utveckla och modernisera Charlottenlunds anläggning och bli kvar på samma plats som i dag, i Gentoftes kommun. I förslaget ingår en försäljning av marken där stallbacken ligger i dag, där kommunen i stället kan bygga bostäder. Försäljningen skulle ge uppemot 250 miljoner danska kronor i intäkter. Detta ska i sin tur bland annat bekosta renovering av arenan, nya faciliteter och en ny stallbacke som ska anläggas vid publiksidan. Detta för att skapa en större hästupplevelse för besökarna.

Det andra förslaget innebär en försäljning av hela anläggningen och en flytt till Høje Taastrups kommun, en bit väster om centrala Köpenhamn. Här skulle man bygga en multifunktionell arena, med träningsbanor, travskola, ridbana och viktigast av allt - en tävlingsoval på 1400 meter. Enligt förslaget värderas Charlottenlunds nuvarande mark till 850 till 1100 danska miljoner kronor. Efter försäljning och bygge av ny banan skulle travsällskapet ha kvar 400-500 miljoner, som kunnat förräntas över tid och läggas på höjda prispengar.

På onsdagens årsmöte ska förslagen presenteras för danska travsällskapets medlemmar. De kan sedan rösta ja till något av dem eller nej till båda. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.