Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så har fransk travsport påverkats ekonomiskt av coronakrisen

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Vy över Vincennes i Paris. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I tre månader har samtliga trav-och galoppbanor i Frankrike varit stängda på grund av coronapandemin. Det har slagit hårt mot hästsporten som tappat cirka 25 miljarder i omsättning. För travsporten har det inneburit sänkta prispengar med hela 7,5 procent.
Men öppnandet och återstarten den 13 maj har lockat spelarna tillbaka.

Publicerad:

– Vi kan konstatera att omsättningen är tillbaka på samma nivå som innan stängningen den 17 mars, vilket är mycket glädjande. Jag är försiktigt optimistisk inför framtiden, säger Cyril Linette, vd för franska spelbolaget PMU i en intervju i franska ekonomitidningen Les Echos.

Vintermeetinget på Vincennes hade starka omsättningssiffror. Men så drabbades Frankrike av pandemin och landet stängdes helt. Under mars-april tappade PMU cirka 90 procent av sin omsättning. Tack vare spel till bland annat svenska travtävlingar kunde tio procent av omsättningen räddas.

Minskning med 30-35 procent var tuff. I slutet av april tvingades Frankrikes travförbund Le Trot att dra i handbromsen – ordentligt. Man minskade prissummorna med 7,5 procent under resten av året.

I de största loppen, kategori A och B samt grupplöpningar, minskades prispengarna med hela 15 procent.

Men de senaste veckorna har PMU sett en klar omsättningsökning.

– Vi budgeterade en nettominskning med 770 miljoner euro men med tanke på den senaste tidens fina omsättning kan vi revidera den minskningen till 600 miljoner euro. Det är fortfarande en stor förlust men jag är ändå försiktigt optimistisk, säger Cyril Linette.

Under avstängningen har fransmännens spelvanor förändrats en del. Allt fler har öppnat konto hos PMU och spelar via internet vilket nu uppgår till 30 procent av omsättningen. Den största omsättningen sker fortfarande på PMU-barerna runt om i Frankrike som öppnades i juni.

Liksom ATG har PMU tuff konkurrens från andra spelbolag som inte betalar något tillbaka till hästsporten. Bolagets vd Cyril Linette varnar för att sportspel kan ta en del av omsättningen framöver. Samt att den ekonomiska situationen försämrats för samtliga fransmän på grund av pandemin.

– PMU har varit under förändring de senaste två åren. Spelbolaget har effektiviserats och arbetet måste fortsätta, vi kommer också att göra nya satsningar 2021, säger Linette.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.