Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Vi tvingades spara 50 miljoner euro i prispengar"

Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
Guillaume Maupas, vd för Le Trot. Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD

I dag onsdagen den 28 oktober inleds vintermeetinget på Vincennes. Meetinget är den här gången en vecka längre än tidigare och avslutas den 6 mars. Under 94 tävlingsdagar körs 732 travlopp på den svarta kolstybben i Paris.

Publicerad:

Totalt ska 36 miljoner euro, motsvarande 375 miljoner kronor, delas ut. Det blir omkring 49 000 euro per lopp. Mindre än förra vintern och orsaken är förstås coronapandemin som tvingade den franska hästsporten att helt stänga under två månader i våras.

– 2020 har varit ett väldigt speciellt och tufft år för alla. Vi tvingades stryka 1 700 lopp och spara 50 miljoner euro i prispengar. Vi var annars på väg mot ett bra spelår med en omsättningsökning på sex procent innan pandemin slog till, säger Guillaume Maupas, vd på Le Trot.

• Hur är läget för spelbolaget PMU?
– PMU har haft en positiv utveckling av omsättningen, men det lär bli svårt att ta igen hela tappet för 2020. Mellan mars och maj kunde vi i alla fall erbjuda spel till Sverige genom ATG. Det var bra. Vi får se hur den här vintern blir och hur pandemin utvecklar sig. Ett nytt beslut om prispengar tas i början av nästa år.

• Är det några nya restriktioner för hästsporten eftersom pandemin har tagit ny fart i Frankrike?
– Vi följer förstås alla nya beslut från regeringen strikt. För tillfället tillåts 1 000 personer att komma in på Vincennes under en tävlingsdag, publik och aktiva. Tidigare var gränsen 5 000 personer. Regeringen har också infört ett utegångsförbud i Paris mellan klockan 21.00 och 06.00, vilket innebär att vi startar några kvällstävlingar redan 17.00. Det är alldeles för tidigt att säga något om hur det blir till Prix d’Amérique.

• Hur ser 2021 ut?
– Styrelsens ambition är att gå tillbaka till samma plan som vi hade inför 2020 med samma prispengar och antal lopp. Vi vill att alla ska kunna återgå till ett normalt liv under 2021. Glädjande är att antalet betäckta ston ökat med sex-sju procent i år.

• Hur ser du på samarbetet med Sverige?
– Power var en fin vinnare av finalen i UET Grand Prix. Samtidigt vinner franska hästar stora lopp i Sverige, så sportsligt är det bra. Vi har också svenska tränare här som har goda resultat. Frankrike och Sverige är två stora travnationer och vi måste jobba ännu hårdare för att få ett bättre samarbete. Det är väldigt viktigt.

Förra vintern dominerade hemmalaget och i synnerhet Jean-Michel Bazire som tog hela 83 segrar. 2,7 miljoner euro gick till utländska tränare – att jämföras med fyra miljoner under meetinget innan. Det blev det endast 13 blågula tränarsegrar på Vincennes där Björn Goop stod för nästan hälften.

Det svenska intresset för meetinget verkar en aning svalt hittills. Förutom Goop lär det bli deltagande genom bland andra Robert Bergh, Jörgen Westholm, Johan Untersteiner och Fredrik Wallin. Troligen får vi även se några svenska fyraåringar i Critérium Continental den 27 december. Vinnaren får som bekant en plats i nästa års Prix d’Amérique.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.