Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Maffian bakom uppgjorda lopp i Italien

Foto: TR MEDIA BILD
Vy över den gamla travbanan San Siro i Milano, Italien. Foto: TR MEDIA BILD

Polisen i Italien har slagit till mot maffian och anhållit 91 personer. De inblandade tillhör två stora klaner i Costa Nostra-maffian på Sicilien med förgreningar ända upp till Milano i norra Italien. I utredningen, som tidningen La Repubblica tagit del av, finns bevis för uppgjorda lopp på ett flertal travbanor.

Publicerad:

Bland travbanorna finns de båda på Sicilien, Palermo och Siracusa, samt banorna i Milano, Modena och Turin. 

Polisen hänvisar till avlyssningar där det framgår att tränare, kuskar och jockeys blivit mutade inför uppgjorda lopp. Det finns även bevis för de blivit hotade av maffian.

La Favorita-banan i Palermo har länge varit under utredning och 2017 stängdes banan helt. Man hade bevis för att det skett riggade lopp, några kuskar hade mutats och även hotats av maffian. Men man lyckades inte frihetsberöva någon.

I december 2018 slog dock polisen till i Palermo och anhöll tio personer. Flertalet var tränare och kuskar. Palermobanan är fortsatt stängd. 

Bevisen om uppgjorda lopp är stark, enligt utredningen där närmare 500 personer deltagit. Några namn bland de aktiva har ännu inte offentliggjorts men det lär komma. 

Att maffian framgångsrikt har lyckats nästla sig in och fixat travlopp är ännu ett hårt slag mot hästsporten. 

Italien var stort och välmående under 1980- och 1990-talet, flesta svenska tränare sökte sig till landet. Nu är hästsporten på ruinens brant. Spelet har minskat under en 20-årsperiod och prissummorna rasat. För sju år sedan var sporten nära konkurs. Coronakrisen och stängda banor har förstås drabbat hästsporten ytterligare. Dessutom är landets ekonomiska utveckling bland de sämre i Europa.

Närmare ett hundra maffiamedlemmar har anhållits och utredningen kunde vara ett filmmanus. Här nämns namn som Palermodomaren Giovanni Falcone som dödades av gigantisk vägbomb 1992. Även Salvatore ”Toto” Riina är omskriven i texten av La Repubblica – under en tid högsta bossen i sicilianska maffian.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.