Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sylvain Filion först till 10.000

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Sylvain Filion hade all anledning att fira efter Mohawk Racetracks tävlingar under måndagen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Sylvain Filion har haft en fantastisk karriär.
Natten till tisdagen svensk tid blev han förste man till 10.000 segrar.

Publicerad:

Kanadeniske Sylvain Filion hade sin första vinnare på travbanan 1987. Sedan dess har det blivit ytterligare några triumfer. Under måndagen lokal tid tog han karriärens 10.000:e seger i samband med Mohawk Racetracks tävlingar. 

Tillsammans med passgångaren One More Bet var jubileet ett faktum.

– Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle komma i närheten av att klara av det jag nu gjorde. Det var inte väntat. 10.000 segrar känns bra, men nästa 10.000 segrarna kan nog bli lite svårare, säger Syvain Filion med ett skratt i vinnarintervjun på banan efter loppet.

Förste Kanadabaserade till 10.000

I och med framgången blev han också den förste aktive baserad i Kanada att nå 10.000 segrar och den totalt 23:e nordamerikanen att nå milstolpen. 

54-åringen är däremot inte den förste i sin familj att ta hem vinster i den storleken. Hans farbror, Herve, lyckades med bedriften att ta hem 15.138 segrar.

Travbiten familj

Hela familjen har varit en stark faktor i den nordamerikanska travsporten. Yves Filion, far till Sylvain, tränade 1988 års segrare av North America Cup och Herve och Yves bror Henri höll också på med travsport, men dog under tragiska omständigheter i samband med en olycka på en travbana i Québec 1997.

Sylvain Filion vann kusk-VM 1999 och har totalt fyra titlar som Årets kusk i Kanada, 2012, 2013, 2015 och 2016.

I Europa är det tre kuskar som lyckats med att nå 10.000 segrar. Det är Heinz Wewering, Jorma Kontio och Enrico Bellei.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.