Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Respekterar överdomstolens beslut"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Ytterst ansvarig för Svensk Travsports beslut, som nu rivs upp, är vd Maria Croon.
– Finns anledning att se över vissa paragrafer, säger Croon.

Publicerad:

Maria Croon, vd på Svensk Travsport, är den som är ytterst ansvarig för det beslut som man meddelade gentemot Alessandro Gocciadoro 5 maj, där han tilldelades anmälnings- och körförbud. Dessutom drogs godkännandet av filialverksamhet i Sverige tillbaka. Man menade på att Alessandro Gocciadoro brustit i sitt tränaransvar och att han skadat sportens anseende. Anmälnings- och körförbudet överklagades, ett överklagande som Överdomstolen nu meddelat sitt beslut kring. Italienaren frias helt.

Ett rejält nederlag för Svensk Travsport med vd Maria Croon i spetsen.

– Vi respekterar givetvis överdomstolens beslut och hur de tolkar reglementet. De gör bedömningen att tränarens ansvar inte är strikt avseende § 31 med nuvarande skrivelse, ”Tränaren ansvarar för att körsven/ryttare är lämplig att värma eller tävla med den aktuella hästen”. Med den tolkningen betyder det att XXX är den enda som kan utdömas straff för händelsen. Vi ansåg utifrån reglementet att det är ett strikt ansvar hos tränaren, gällande vem som värmer hästen, säger Maria Croon i ett uttalande.

– Överdomstolens uppgift är att tolka och besluta i enlighet med gällande reglemente, det är viktigt ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Men, mot bakgrund till att de tolkat reglementet på ett annat sätt än vi gjort, finns det anledning att se över vissa paragrafer. Reglementet är ett levande regelverk och behöver ständigt synas och uppdateras för att säkerställa att travsporten har allmänhetens förtroende och hästens välbefinnande i centrum, fortsätter Maria Croon.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.