Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST ogillade motionen – men nu blir det hemmafördel på travbanorna

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
ST:s tillförordnade sportchef, Per Wetterholm, berättar att arbetet med att ge hemmahästar företräde i vardagstravet och breddloppen redan kommit igång. Framåt hösten förväntas mer konkreta resultat. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Vid Svensk Travsports Fullmäktigemöte bifölls en motion från Östergötlands Travsällskap angående hemmafördel i vardagstravet. Frågan är vad det här innebär i praktiken?

Publicerad:

Det var den 21 april som Svensk Travsports ordinarie Fullmäktigemöte hölls via TEAMS. Travronden har tidigare berättat om stora delar av vad som hände och beslutades där tidigare. Det som kommit lite i skymundan är en motion från Östergötlands Travsällskap (Mantorp) om hemmafördel. Så här var motionen utformad:

Dagens tävlingsprogram förutsätter mycket resande. Naturligtvis är detta nödvändigt och positivt för såväl sport som spel, men det kräver uppoffringar. Det är de stora streckspelen som genererar medlen i travets ekonomi. Mer än hälften av alla lopp är dock av karaktären ”olönsamma”, men likväl avgörande för sportens utveckling. Att bredd är en förutsättning för elit är en sanning inte bara inom humanidrotten.Tvångsstrykningar i vanliga lopp är generellt sett ett gissel, men i synnerhet när de sker på hemmaplan. Det är förödande när din häst inte får vara med hemma i vanliga lopp och då i synnerhet för unga hästar eller hästar i låga klasser. ”Lösningen” att transportera till andra banor är inte bara en kostnads- eller miljöfråga utan även en tidsfråga. Utvecklingen när det gäller hästägande och i synnerhet antalet amatörer är alarmerande. En, i sig mindre men enkel, åtgärd för att vända detta är att införa någon form av ”hemmafördel” i vanliga lopp. Vi föreslår att ST får i uppdrag att utarbeta en modell för hemmafördel och införa denna så snabbt som möjligt.

Under fullmäktigemötet kommenterades motionen av Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola:

Styrelsen delar förslagsställarens oro avseende höga kostnader och mycket resande. Liknande förslag som detta har varit uppe i fullmäktige för några år sedan och styrelsen föreslog då avslag. Motionen föreslår en företrädesregel som i praktiken begränsar tränarens/hästägarens frihet i matchningen, vilket styrelsen tror är olyckligt för alla parter. Styrelsen anser att hästägaren/tränaren ska ha möjlighet att matcha sin häst så fritt som möjligt. Utifrån detta resonemang föreslår styrelsen fullmäktige att rösta för avslag.

Det var Östergötlands Travsällskaps ordförande, Åsa Waern, som under fullmäktigemötet propagerade mest för motionen.

– Två andra ordföranden stödde motionen medan några andra fanns på ST:s sida. När det sedan gick till muntlig omröstning via TEAMS så bifölls motionen. Det kändes väldigt glädjande och bra för Svensk Travsport. Det här var faktiskt fjärde gången vi lämnade in en motion i samma ämne, men nu hade vi ändrat i den lite och inte preciserat hur många hemmahästar och så som ska ha företräde, utan lämnar över detta till ST.

Åsa Waern håller inte alls med Marjaana Alaviuhkolas i hennes kommentar angående motionen.

– Nej, hennes resonemang håller inte. Vi måste också bidra till miljötänk och se till att unga hästar eller de som ej presterat tillräckligt bra under en tid, kan få större chans att starta på hemmaplan. Den här motionen gynnar också B-tränare som i regel inte har V75-hästar, utan de som håller till i de lägre klasserna.

Åsa Waern poängterar vidare att det normalt inte är så enkelt att få igenom motioner på den här nivån, men är nu glad över att det gick vägen den här gången.

– Det kan också ha varit en fördel att fullmäktigemötet gick via TEAMS. Nu vände mötets ordförande på frågan till deltagarna och undrade om någon var emot den här motionen. Då blev det tyst och den bifölls. Med ett fysiskt möte hade det kanske gått på ett annat sätt.

Hur som helst, nu ska ST ta hänsyn till motionen om hemmafördel och jobbet har redan satts igång.

– Vi ska hitta en bra lösning för hur man kan ge hemmahästar företräde i vardagstravet och breddloppen. Det gäller att hitta en vettig balans så att nackdelarna med hemmaföreträde inte överväger fördelarna. På sportsamrådet den 5 maj fick landets sportchefer jobba med frågan. I höst kan vi nog komma fram till något mer konkret att använda i verkliga propositioner, säger Per Wetterholm, tillförordnad sportchef på ST.

I statistik som Per Wetterholm tagit fram gällande starter av hemmahästar i vardagstrav och breddlopp mellan 2018-2020 visar det sig att i genomsnitt 38 procent är hemmaekipage. Det skiljer dock mycket banorna emellan – allt från 10 till 72 procent.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.