Sveriges ledande travtidning
ANNONS

När Noras Bean skrällvann Prix de France

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Noras Bean tävlade för Ulf Stenströmer under hela karriären. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det hände...
...den 9 februari 2014.

Publicerad:

Prix de France 2014 blev verkligen skrällarnas lopp. Två veckor tidigare hade Maharajah vunnit Prix d’Amérique, men han fanns inte med i Prix de France. Därmed var Ulf Stenströmers Noras Bean ensam om att försvara de blågula färgerna.

För motståndet stod hästar som Ready Cash, Up And Quick och Timoko. Ingen av dessa hade dock med segerstriden att göra vilket öppnade för en skräll.

Björn Goop gav Noras Bean en vilsam resa på innerspår. När hästen vreds ut för anfall var det långt fram till täten, men via en rykande avslutning stod han som vinnare med minsta möjliga marginal. Ingen av de sju första i mål var spelade till under tolv gånger pengarna.

– Jag tror inte att det är sant och det tar nog tid innan det här landar hos mig. Några dagar behöver jag säkert innan jag fattar att det verkligen är sant, sade Ulf Stenströmer efter den stora segern.

– Jag trodde att Noras Bean kunde vara fyra-femma om han fick en invändig löpning, men att vinna? Nej, det räknade jag aldrig med.

Ulf Stenströmers häst hade meriter på Vincennes innan den stora segern. År 2009 var han tvåa i Critérium Continental och fyra år senare blev det en fjärdeplats i Prix de France.

Han kom dock till 2014 års upplaga med endast ett lopp i kroppen efter ett uppehåll.

– Efter att ha vunnit ett Kalle Anka-lopp på hemmaplan besegrar han världens bästa hästar i världens största medeldistanslopp. Kan det bli bättre?, frågade sig Ulf Stenströmer.

Tjänade tolv miljoner

Noras Bean fortsatte tävla i ett år efter segern i Prix de France. Den 11 april 2015 avslutade han karriären med att vinna ett uttagningslopp till dåvarande Olympiatravet. Han tjänade över tolv miljoner kronor och lämnade 29 svenskfödda avkommor i aveln.

I februari 2023 gick stjärnhästen ur tiden vid 18 års ålder.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.