Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Shatter Way – bortglömd bragd av Birger

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Fabrikören Kurt Hellberg är i travkretsar mer känd som Stall Dalia. 1964 köpte han en ettåring i USA för 150.000 kronor.

Publicerad:

Hästen sattes i träning hos championtränare Frank Ervin. Tyvärr blev hingsten halt tidigt som tvååring och flögs till Sverige och Birger Widell. Skadan läktes och som treåring utklassade Shatter Way den äldre svenska eliten i ett sprinterlopp i Årjäng.

Shatter Way fick flyga tillbaka och siktet var inställt på Hambletonian. Efter två hårda heat slutade Birger Widell och treåringen tränad i Mellerud på bronsplats i världens viktigaste travlopp.

Vann gjorde Kerry Way och just Frank Ervin. Shatter Way fick bli kvar hos Ervin, och hade segern på gaffeln i ett heat av Kentucky Futurity. Vinnaren Governor Armbro med Joe O'Brien i sulkyn gick i passgång över mållinjen, men den svenska protesten avslogs. “Något styvmoderligt” tyckte Hellberg.

I det sista benet av travets Triple Crown, Dexter Cup, slutade han fyra. Birgers bragd ägde rum 1966, 35 år innan Scarlet Knight för Stefan ’Tarzan’ Melander blev förste Hambletoniansegraren tränad i Europa.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.