Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ur arkivet: Sveriges äldsta inhemska hästras

Foto: P&R AB
Gotlandsruss på Lojsta Hed. Foto: P&R AB
Publicerad:

LOJSTA HED, SOMMARTID

Ingen vet riktigt hur länge russen sprungit lösa på Gotland, men man har gjort fynd som visar att skogshästarna funnits på ön av kalksten sedan järnåldern. Gotlandsrusset omnämns i skrift redan i den gamla Skånelagen från 1200-talet, och när Olaus Magnus på 1500-talet skrev sitt verk Om de Nordiska Folken hade russen sin självklara plats.

Under 1800-talet exporterades tusentals skogsruss till Belgien och England för att arbeta i kolgruvorna, och vid 1900-talets början var hästrasen hotad. Till slut fanns endast cirka 200 russ ur sex stofamiljer kvar.

1910 grundades Gotlands Russavelsförening och flocken gick på en kvadratmil stort område på Lojsta. I dag är 650 hektar av skogen inhägnat för russe, och Hushållningssällskapet ser till skötseln av flockens femtiotal ston. Med två års intervall byts den frigående hingsten ut till en ny, och varje år föds cirka trettio föl som alla är till salu. Stofölen kostar 9 000 kronor och hingstarna 7 500.

Råkar man vara på Gotland under sommaren anordnas guidade turer på Lojsta. Vem vill inte charmas av ett russföl?

 

FAKTA

TR BILD dominerar Travsverige – vårt bildarkiv innehåller travhistoria med över 500 000 bilder från alla de främsta fotograferna som finns och funnits kring travovalerna. 

Surfa in om du är nyfiken: bild.trmedia.se

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.