Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ur arkivet: Birger och Björn briljerar

Publicerad:
Foto: P&R AB
Foto: P&R AB

JÄGERSRO, 1 SEPTEMBER 1968

Den mest bejublade segern någonsin på Jägersro inträffade den första september 1968. När hemmaekipaget Björn och Birger Bengtsson skar mållinjen som vinnare av Svenskt Travderby var det den första ”himmasegern” efter att loppet cementerats till Skånebanan 1966. 

Hyllningarna visste inga gränser och jublet sägs ha fått fönsterrutorna i Kronprinsen att skallra i en hel månad. Det var ett sevärt lopp från första stund då Björn tappade mark, men över ett legendomspunnet upplopp utvändigt favoriten Rikitikkitavi visade sig Skånehästen vara just stark som en björn – och segern var ett faktum.

Foto: P&R AB
Svenskt Travderby 1968. Foto: P&R AB

Detta var en fin upplaga av Svenskt Travderby med hela tre led bakom bilen i det 19 hästar stora fältet. Ensam i tredje startled stod Sveriges blivande första miljonär Lyon som slutade sexa. 

Birger Bengtsson är med sina tolv championat en av de starkaste i Jägersros nu över hundraåriga historia. Björn blev den förste svenske derbyvinnaren efter Gay Noon (Gavin) att själv lämna en vinnare av samma lopp, stoet May Björn 1979.

Ur Travronden: “Under hela den förbittrade slutstriden var Jägersros läktare och publikplatser en enda häxkittel. Jubel, ovationer, glädjerop steg likt en mäktig symfoni mot sommarhimlen. Aldrig på någon travbana i något av de stora travländerna har vi hört på maken.”

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.