Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travronden-medarbetare aktuella med biofilm

Foto: ULF BERTILSSON/THOMAS BLOMQVIST
Filmen Nille på Ringsö följer Nils Kjellberg, 58, som lever ett stillsamt liv i den sörmländska skärgården med hästar och andra djur. Foto: ULF BERTILSSON/THOMAS BLOMQVIST

Nu öppnas biosalongerna för en ny film om hästar – på ett gammaldags vis. På fredag har dokumentären Nille på Ringsö premiär. Den är producerad av två travjournalister.

Publicerad:

Skribenten Ulf Bertilsson, 66, och fotografen Thomas Blomqvist, 52, är välbekanta för Travrondens läsare. De har i många år fungerat som frilansmedarbetare på TR Media. Under de senaste åren har de, vid sidan av travet, också pysslat med en film. När den för några veckor sedan hade smygpremiär på Sörmlands museum i Nyköping, blev det omedelbar succé.

– Ja, haha, publiken höll faktiskt på att riva stället. De fick köra filmen två gånger i rad, för att så många som möjligt skulle kunna få se den. Och vissa fick helt enkelt vända hemåt, utan att ha fått plats, ler Ulf Bertilsson.

– Och efter det vaknade biograferna.

Bertilsson själv burit på tankarna på den här historien länge. Redan för dryga nio år sedan, började han söka finansiering för sin filmidé. Men det gick till en början trögt. Han fick avslag efter avslag. Genombrottet kom när travavelsdrottningen Margareta Wallenius-Kleberg fattade tycke för det som Bertilsson presenterade för henne. Margareta gick in med en startpeng – och filmprojektet kunde dra i gång.

– Sedan har vi jobbat högaktivt i ungefär två år med filmen.

– Thomas och jag har ett fantastiskt samarbete, sedan många år tillsammans på Travronden. Vi kompletterar varandra perfekt, Jag är lite extrovert och bullrig, medan ”Blomman”, förutom att vara en skicklig fotograf och filmare, även är fenomenalt smidig och diskret, som en uppmärksam fluga på väggen.

Med sig i teamet har de bland annat också haft den prisbelönte och travintresserade dokumentärfilmaren Tom Alandh, 79, och musiken i filmen har skrivits av popstjärnan Staffan Hellstrand, 67.

Foto: TR BILD
Travronden-medarbetarna Ulf Bertilsson och Thomas Blomqvist. De ligger förutom filmen Nille på Ringsö även bakom serien Eldsjälarna som publicerats i Travronden de senaste åren. Foto: TR BILD

Så vad handlar då Nille på Ringsö om? Jo, Nils Kjellberg, 58. I början av 90-talet juridikstudent i Stockholm, men som då, för dryga 30 år sedan, plötsligt hoppade av både sina studier och det moderna nutidssamhället – och valde att bosätta sig på Ringsö, en stillsam eller näst intill öde plats, alldeles avsides, i den sörmländska skärgården.

Där har han levt sedan dess. Delar av året tillsammans med sin mor. På ett ytterst enkelt och gammalmodigt sätt. I en variant av självhushåll. Som om klockan vore vriden 40, 50, 60, ja, i vissa avseenden kanske till och med 100 år tillbaka i tiden. Med hästar, islandshästar, som sin huvudsakliga försörjning. Turister som söker sig dit, får hyra hästarna och uppleva turridning i en anda och en miljö som inte längre finns kvar på så många ställen i Sverige av i dag.

Alltihop framställt i ett lågt och behagligt berättartempo, på så vis i full samklang med budskapet – med ett vackert och närmast poetiskt bildspråk.

• Varför ska man se filmen, Ulf?

– Den ger en insyn i, och en påminnelse om, ett annat sätt att leva.

• Vad är det som gör “Nille” och hans livsöde så speciellt?

Han har medvetet valt att ställa sig utanför konsumtionssamhället som vi nästan alla numera lever i. Och överhuvudtaget hela den urbana kulturen. "Nille" har lämnat allt det.

• Vad kan man lära sig av honom?

– Det är mycket. Till exempel hur man lever i symbios med naturen. Djur och människa tillsammans. Med en naturlig livsvariation i takt med årstiderna.

– Han resonerar också mycket kring att det vi alla håller på med bara är en form av förvaltarskap av jorden, livet och naturen. Att ägarskap inte har någon relevans för planeten, eller något egentligt värde.

Nille på Ringsö är en relativt kort film, en timme och 15 minuter. Fredag 10 november har den alltså premiär för biopubliken – i Nyköping, i Eskilstuna och på prestigefyllda storbiografen Victoria, på Götgatan i Stockholm. Därefter är den även inbokad i Västervik, Norrtälje och Härnösand.

– Sedan är det upp till publiken, hur många som går och ser filmen, konstaterar Ulf Bertilsson.

– Om det blir tillräckligt många som kommer och tittar på de här första ställena, hoppas och tror vi att den ska sprida sig vidare ut över hela landet under våren.

Här kan du se trailern till Nille på Ringsö.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.