Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Frågor och svar – så gör vi om papperstidningarna

Foto: TR BILD
I stället för att särtrycka sport- och speltidningar i två olika delar går vi nu tillbaka till att göra en tjockare tidning varje vecka. Som bonus blir den sista utgåvan varje månad ett utökat plusnummer. Foto: TR BILD

Den 2 februari görs papperstidningarna Sport och Spel om till en tjockare variant. Tre veckor senare är det premiär för nya Travronden Plus – en extra tjock veckotidning med travjournalistik och spelinformation som sticker ut.Här är svaren på några av de mest väsentliga frågorna om hur pappers- och energikrisen slår mot din travtidning och vad Travronden gör för att ge dig mer för pengarna.

Publicerad:

Vad är det som händer egentligen?

– Det är kris på flera håll i Sverige. Förutom en pågående pandemi har Europa drabbats av pappersbrist som gör att priserna på tidningspapper skjutit i höjden. När dessutom energipriserna skenar och tryckerier strejkar får det konsekvenser för hela tidningsmarknaden. På Travronden gör vi vad vi kan för att du ska slippa påverkas och samtidigt få ut det mesta möjliga ur din prenumeration.

Vad görs om?

– För att undvika prishöjningar och utgivningsförändringar kopplat till kriserna har Travronden fått fatta ett svårt beslut. I stället för att särtrycka sport- och speltidningar i två olika delar går vi nu tillbaka till att göra en tjockare tidning varje vecka. Som bonus blir den sista utgåvan varje månad ett utökat plusnummer. Med extra allt. På det hela taget betyder detta att du får mer läsning än i dag.

Vad är plustidning för något?

– Det är en rolig nyhet från oss. I och med att vi gör om skapas utrymme och tillfälle att förbättra papperstidningen. Lite kortfattat kan man säga att detta blir den tjockaste, återkommande veckotidningen om travsport som gjorts genom tiderna. Vi fyller på med mycket mer av vårt bästa och mest uppskattade material som reportage, fördjupningar, gräv och dagliga historier från travets värld. Sista tidningen varje månad blir något du inte vill missa.

Vad behöver jag som pappersprenumerant göra för att få det nya?

– Du som redan prenumererar på Travronden behöver inte göra någonting. Om du vill teckna en prenumeration eller förnya din nuvarande gör du det precis som vanligt, och får då mer av oss på köpet. Papperstidningen kommer fortsatt i brevlådan på onsdagar, eller torsdagar-fredagar om du får den med Postnord.

Men måste ni verkligen ändra upplägget igen?

– Vi har inget val. För ett litet förlag som TR Media, som ger ut Travronden, handlar det om flera miljoner kronor i kostnadsökningar från den 1 januari 2022. Det vill vi inte ska drabba våra prenumeranter. Vi hoppas att det nya upplägget, som faktiskt ger mer, ska bli en förbättring och ett lyft.

Kommer papperstidningen att läggas ned?

– Nej! Vi vet att papperstidningen är omtyckt och kommer fortsätta att göra allt som står i vår makt för att fortsätta ge ut den. Tyvärr delges vi inga ekonomiska omställningsstöd som ”vanliga” dagstidningar får, men tack vare en trogen prenumerantskara kan vi ge ut Sveriges största travtidning.

Hur kommer tidningen att hålla ihop när den blir så tjock?

– Det är en utmaning för vårt tryckeri, men att döma av tidigare nummer och tester som gjorts bör häftklammern – i de nya tryckpressarna – hålla. Om inte hoppas vi att ni hör av er till oss med er synpunkter om det, och innehållet, på redaktionen@travronden.se.

Hur påverkas priset på papperstidningen?

– Glädjande nog har vi hittat ett sätt som gör att vi kan behålla vårt nuvarande pris. Som prenumerant väljer du vad och hur du vill ta del av Travrondens arbete. Om du enbart vill läsa spel, enbart vill ha sport eller om du vill fortsätta att läsa båda delarna. Du betalar efter vad du väljer.

Vad händer med innehållet?

– Vi planerar om tidningarna och lägger till mer läsning under månadens gång. Däremot har vi nyligen skruvat ned vissa startlistor för att hålla nere antalet tryckta sidor. Genom att bland annat göra detta har vi möjlighet att addera fler sidor i en större plussatsning varje månad.

Vad händer med lösnummer?

– Även lösnummer i butik påverkas av den minskade tillgången på papper och de kraftigt förhöjda leverantörspriserna. I stället för Travronden Spel ger vi ut Sveriges största V75-och V86-guide – precis som butiksköparna länge efterfrågat. Där bjuder vi även på några trevliga nyheter. I februari sker också en justering av priset till 55 kronor.

Hur påverkar detta digitala prenumeranter?

– Inte alls. Förändringarna görs på papperstidningen. Digitala prenumeranter får egentligen mer. De som prenumererar på sportpaktet får tillgång till sportdelen av e-tidningen och allt på travronden.se, medan de som har spelpaketet kan ta del av allt material på travrondenspel.se och speldelen av e-tidningen samt Helg som innehåller de senaste tipsen till V75- och GS75-omgångarna. Du som prenumererar på både sport och spel har naturligtvis tillgång till allt material.

Vem kontaktar jag vid frågor?

– Om du har frågor om din prenumeration kontaktar du kundtjänst på info@trmedia.se. Om du har redaktionella frågor om innehåll hör du av dig till redaktionen@travronden.se.

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.