Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skarplöth avslöjar två dramatiska händelser

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Hans Lord Skarplöth, 51, avslöjar nu två dramatiska, och tidigare okända, händelser från sina dryga elva år som vd för ATG. Dels hur han blivit mordhotad och fått ha livvakter utanför sitt privata hem. Dels att han för egen del fick ett cancerbesked - och opererades, i all hemlighet.

Publicerad:

Det är i intervjuprogrammet ”Lindberg”, som publiceras på travronden.se idag tisdag, som Skarplöth lättar ordentligt på fasaden.

Intervjuaren och programledaren Johan Lindberg, som själv tidigare varit generalsekreterare för Svensk Travsport, har alltså en bakgrund som före detta arbetskollega till Skarplöth.

”Jag ska inte säga att du är känslokall, men …det är ju inte jätteofta som du visar känslor och sådär”, säger Lindberg i programmet.

Det är i det sammanhanget som Skarplöth berättar om mordhotet.

– Något av det värsta för mig i mitt jobb, är när våra IT-system inte fungerar, strax före spelstopp på V75, säger Hans Lord Skarplöth.

– Då mår jag dåligt. Inte så mycket för att jag inte får in mitt eget tips, men för att jag vet hur frustrerade många av våra kunder, som kanske kämpat med sina analyser hela veckan, blir.

Följderna av de ibland förekommande datastoppen, kan vid vissa tillfällen bli dramatiska.

Till och med personligt dramatiska, visar det sig, för bolagets verkställande direktör.

– Folk blir ju förbannade vid sådana tillfällen. Och det må de bli. Jag förstår dem. De får gärna skälla ut mig, säger han.

Men sedan avslöjar Skarplöth att en specifik sådan här situation har gått längre än så. Vd:n blev mordhotad - och familjens bostad fick bevakas av livvakter.

Lindberg undrar om ATG-chefen och småbarnspappan blev rädd.

– Det värsta i ett sånt läge, är att försöka förklara för sina barn varför det står nån i en bil utanför vårt hem, säger Skarplöth.

– Det är nästan omöjligt… eller… det går inte att förklara. Då är klart att man blir känslosam då, konstaterar han.

Lindberg och Lord Skarplöth för också ett resonemang om skillnaden mellan vd:ns privata och yrkesmässiga personlighet.

– Jag tror att det skiljer ganska mycket på mitt privata och yrkesmässiga jag, säger Skarplöth.

– Alla psykologer säger att så kan man inte leva. Men för mig fungerar det perfekt, konstaterar han. 

Hasse Skarplöth öppnar i intervjun sitt hjärta om flera saker.

Bland annat även sin cancersjukdom.

Den drabbade honom på försommaren 2015, när han hade varit VD för ATG i drygt två år.

– Ja, jag fick då reda på att jag hade prostatacancer. Min pappa har haft det, min farfar har haft det, så jag hade flera gånger, redan från jag var 37 år, försökt testa mig för det. Men de vill helst inte testa personer som är under 40. Så jag fick vänta till jag var 41 eller 42. De testade mig två tillfällen, och det visade sig att värdena växte mycket där emellan… och att jag hade prostatacancer.

En ganska ovanlig diagnos, vid så unga år, får man säga?

– Vad jag förstår är det ungefär 10 000 svenska män som insjuknar i det här varje år. Och bara tio stycken av dem är under 45 år. Så ja - det var väldigt tidigt.

Hans Lord Skarplöth berättar hur han av läkarna ställdes inför några olika val.

Han beslöt sig så småningom för operation.

– Det var i början av juli, och jag var i Almedalen med jobbet. Jag flög hem därifrån på onsdagkvällen. Torsdag morgon klockan 06.00 låg jag under kniven.

Till synes lugn och samlad berättar han om fortsättningen.

I och med att det var mitt i sommaren, behövde han den gången inte ge eller få någon offentlig uppmärksamhet åt händelsen.

Och operationen gick bra.

– Den 25 augusti blev jag friskförklarad - och sen kunde jag börja jobba igen. Så de flesta trodde kanske bara att jag hade varit på semester, säger han.

Lord Skarplöth tänker numera inte så ofta på saken - och har idag heller inga problem att prata om händelsen.

– Nädå. Däremot ledde det ju då till att jag började reflektera lite mer över mitt liv, vad som betyder något, och inte. Och det är ju väldigt nyttigt. Annars blir det ofta bara att man springer på i sitt ekorrhjul. Men efter det har jag blivit mycket bättre på att förstå vad som är viktigt för mig i mitt liv. Det får jag tacka prostatacancern för. Nu har jag fyllt 50 - och vem vet, kanske kan man bli 100, om jag tar hand om mig på ett bra sätt, ler han.

Samtalet mellan Lindberg och Lord Skarplöth är över en timme långt, och ligger från och med 10.00 i dag ute på travronden.se, och Youtube. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.