Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så firades segern i natt: "Minst lika härligt igen"

Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Anders Ström (stall Courant), stall Melander och Brian Sears i vinnarcirkeln efter den stora triumfen på Yonkers Raceway. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD

NEW YORK. Rätt häst vann VM-loppet i trav, på lördagkvällen.
I alla fall om man ska döma efter vem som är bäst på att fira en seger.
I natt ställde ägaren Anders Ström, 48, till med stort kalas på lyxkrog inne på Manhattan, för att fira Cruzado dela Noches tunga titel.

Publicerad:

Att svenskhästen Cruzado dela Noche skulle vinna Yonkers International Trot, och en halv miljon dollar (= ca 4,5 miljoner svenska kronor), var en skräll - han gav över 30 gånger pengarna i vinnarodds ute på banan, här i USA.

Men för ägaren Anders Ström var vinsten ingen chock.

Han hade planerat för den här segern i över ett år.

– Vi fick en inbjudan till VM-loppet redan ifjol. Men kände då att det skulle bli väl tufft för hästen, att resa hit 4-5 dagar i förväg, och stå i karantän på banan och allt det

– Så vi nobbade. Men då gjorde jag en deal med arrangörerna; Lova mig redan nu att vi får vara med nästa år istället. Så ska vi förbereda oss ordentligt. Jag lovar att inte utnyttja inbjudan, om hästen inte är bra alls då.

Sagt och gjort. Så blev det. VM-arrangörerna köpte Anders Ströms förslag. Och planerna sattes i verket;

Efter en hyfsad vårsäsong i Skandinavien, skickades hästen redan i midsomras iväg över Atlanten, från Stefan Melander i Enköping, över till brorsonen Marcus i New Jersey.

Resa och karantän avklarade i god tid. Acklimatisering och tidsanpassning till amerikanska förhållanden, i kontrollerad form. Man anmälde hästen till flera större amerikanska lopp. Och VM närmade sig.

Sedan preppade man med ett par hyfsat tuffa race i USA i september. Fast bara i kvallopp - ingen riktig tävlingshets, och ”lagom” tufft emot, så att Cruzado dela Noche fick vara först-i-mål, och skulle kunna bygga självförtroende.

Allt med sikte på VM-loppet.

Ni vet numera hur den matchnings-planen funkade.

En firade, och en försvann

Anders Ström är Sveriges största hästägare. Han blev miljardär genom att grunda spelbolaget Unibet, och har investerat gigantiska belopp i sitt stora fritidsintresse, under hela 2000-talet. Han äger hundratals travhästar.

– Jag har en dröm om att vinna fem riktigt stora lopp; Prix d´Amerique fick jag ta hem redan 2006, med Gigant Neo. Och så nu VM-loppet då.

• Vilka tre är det som du har kvar?
– Hambletonian, Elitloppet och svenska Derbyt. En sån där gul kavaj har jag verkligen alltid velat ha, skrattar han.

Anders fanns på plats på banans vip-restaurang, på Yonkers strax norr om New York, för att se loppet igår kväll, ihop med en samling personliga vänner - och med flera av nyckelfigurerna runt Cruzado dela Noche.

Efter segern jublade de alla tillsammans, och hyllades från alla håll runtom på banan, av alla möjliga människor.

För en stor del av kretsen runt Cruzado dela Noche, bar det sen av in emot stan - till rejäla festligheter inne på Manhattan, i centrala New York.

Men tränaren Marcus Melander, 26, fanns inte med i partygänget.

Han smet iväg från vinnarcirkeln på Yonkers, och bara ”gick upp i rök”.

Eller… det visade sig att han i all tysthet stack iväg bort till grannbanan Meadowlands, några kvarter bort, och körde lopp!

– Det är klart att det var stort med Cruzado, den största prischeck jag nånsin fått in, och ägaren på plats och allt det där…

– …men fira får jag göra nån annan gång.

I stället hoppade alltså Marcus Melander bara en dryg timme efter segern, upp i sulkyn på Meadowlands.

Han körde sin nya super-2-åring Gimpanzee (kallas ”Apan” hemma på gården…) i ett preparélopp inför Breeders Crown.

– Jätteviktigt det också, säger Marcus.

– Hästen hade sju raka från starten av karriären. Men nu lade vi oss i rygg ledaren och bara åkte med. Allt gick perfekt. Vi tog en andraplats, och loppet blev idealiskt som laddning för Breeders.

• Firandet av VM-segern då?
– Nja, man måste ju jobba också…. kanske imorrn! skrattar han.

Men tro nu inte att VM-firandet uteblev helt.

Absolut inte.

Anders Ström kan sånt.

Och alla runt hästen, skulle inte upp och jobba…

Anders Ström var förresten generös inte bara med bjudandet efter storsegern, utan också med berömmet till alla nyckelpersoner runt Cruzado dela Noche.

Här har ni några fler av ”hjältarna” kring världsmästaren:

v) Sabine Kagebrant, 35, ”racing manager” för Anders Ströms hästägarbolag, stall Courant.

– När Anders för fyra år sen ville att jag skulle bli administrativ chef för hans bolag, så sa jag bara att ”jag är ju egentligen hästskötare, så i alla fall e-n häst måste jag ändå få fortsätta att sköta då”.

– Och det sa Anders okej till. Så jag fick välja en. Då tog jag Cruzado. Jag hade väldigt speciella känslor för honom. Sedan dess har jag tillbringat all ledig tid jag har kunnat med Cruzado, skrattar hon.

v) Stefan Melander, 60, tränare för Cruzado dela Noche hemma i Sverige, de senaste tre åren.

– Jag och Stefan vann ju det här VM-racet en gång för länge sen, redan 1995 (med His Majesty, vår anm) - men det känns minst lika härligt att stå här igen, säger sambon Cattis Lundström, 59.

v) Kusken, Brian Sears, 50 - en av de absolut största sulkystjärnorna i Nordamerika.

– Jag hade aldrig kört hästen förut, men Anders skickade några videoklipp, och sa att Cruzado var bra… Så jag valde att köra den - och det visade sig ju vara rätt, ler han.

v) Marcus Schön, 27, försteman hos stall Melander i USA.

– Det största jag varit med om, jublar ”Schöningen”.

v) …och så då alla syskonen Melander; tränaren Marcus, 27, skötaren Mikaela, 24, och lillebror Mattias, 22.

–  Vi är ett lag, allihop, på nåt sätt. Jag har bara en liten, liten del i allt det här, säger Marcus Melander.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.