Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Otäck olycka på Visbytravet: "Det är jättetufft"

Foto: TR BILD
Nick I Can och Rebecca Jonasson (i svart) strax innan kraschen på Visbytravet. Foto: TR BILD

I torsdagskvällens sista lopp på Visbytravet inträffade en otäck olycka. Nick I Can gick i backen och körande Rebecca Jonasson slogs medvetslös i kraschen.
– Veterinären sa att hästen fick hjärtstopp eller att det var halspulsådern som brast, säger Rebecca från sjukhussängen på Visby lasarett.

Publicerad:

Tolvårige Nick I Can kom med en fin avslutning i det nionde loppet på Skrubbs, men i slutsvängen hände något. Från ingenstans gick hästen i backen i en krasch där hemmakusken Rebecca Jonasson slog sig illa. Inga andra ekipage blev inblandade i olyckan. 
– Han kändes jättefin hela vägen och jag kände att jag hade jättemycket att köra med. Men helt plötsligt så tappade han bara allt och jag trodde att han skulle gå över i galopp. Rumpan kom jättehögt och sedan tippade han bara rakt över, säger Rebecca om händelsen.

Rebecca slogs medvetslös och var avsvimmad i flera minuter.
– Jag har minnesförlust från vad som hände efter att jag föll i backen. Det jag minns sedan är att jag satt bredvid hästen och klappade honom och mamma sa att han var död.

Hästen skickades till SVA för obduktion vilket är brukligt när hästar förolyckas i tävlingssammanhang.
– Veterinären på banan sa att hästen fick hjärtstopp eller att det var halspulsådern som brast. Han var troligen död innan han nådde marken.

Rebecca fördes till sjukhus med en kraftig hjärnskakning och 28-åringen är kvar på Visby lasarett under fredagsmorgonen.
– Jag har ont i nacken och neråt och hela smällen kom i ansiktet. Jag har stora jack i ansiktet och käken är modifierad och jag har en tand som är lös. De ska kolla om mitt finger är stukat eller bruten och så är det en del blåmärken. Men efter omständigheterna mår jag bra.
– De har pratat om att ta upp mig på operation och rensa ansiktet från grus och sy igen jacken. De kanske ska göra en CT (skiktröntgen) på huvudet också.

Trots de fysiska åkommorna är det ändå Nick I Can som Rebecca har i tankarna.
– Det är jättetufft. Jag tränade honom i tre år innan jag tog ut min licens i vintras. Hästägarna ville inte att jag skulle känna någon press över att han skulle springa in pengar, så jag leasade honom. Vi har pratat om vad vi skulle göra med honom efter karriären.

Efter olyckan har hon fått ett stort stöd från travfamiljen.
– Jag har jättemånga som skrivit till mig och jag har fått mycket stöd från folk inom travet och utanför. Det betyder mycket. Hästägarna pratade mig efteråt också och sa att jag inte kunde hjälpa det.

Hon siktar på att kunna köra lopp igen så fort det är möjligt.
– Jag har fortfarande Sevedeka som är en familjehäst. Först måste jag köpa en ny sulky dock, jag hade bara en till Nick I Can och Sevedeka och den gick sönder igår. Men sedan vill jag köra igen, säger Rebecca Jonasson.

Visbyhästen Nick I Can (e. Amer I Can) tog sju segrar, åtta andraplatser och åtta tredjeplatser på sina 102 starter i karriären. Han sprang in 278.850 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.