Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ny unghästserie i Nederländerna

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
John Bootsman. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

En helt ny internationell unghästserie med Nederländerna som utgångspunkt har lanserats.
Vinner samma häst de nya internationella derbyna tre år i följd väntar en miljon kronor i bonus.
– Vi vill göra något för att höja nivån i Nederländerna, säger grundaren John Bootsman.

Publicerad:

Serien heter Boko Stables Trotting Classics Tour.-

– För ungefär ett halvår sedan diskuterade jag idén med Cees-Jan Faber och efter att ha förankrat det i sporten i Nederläderna bland aktiva, uppfödare och dylikt är alla med på båten. Vi vill ge uppfödarna och sporten ett uppsving, säger Bootsman.

Tolv lopp – 415 000 euro att tävla om

Vad innebär den här serien?

– För en total insats om knappt 2 000 euro får unghästar, två-, tre- och fyraåringar en serie med total prissumma om minst 415 000 euro att tävla om utspritt på tolv stycken lopp där nio går på Wolvega i Nederländerna, två i Belgien på Waregem och ett lopp på någon tysk bana.

Och bonusen?

– Årligen kommer det att köras International Derby of the Lage Landen, varje kull har alltså tre stycken derbyn, vinner samma häst blir det 100 000 euro i bonus. Det viktiga att poängtera är att det är ett internationellt derby – det här är en serie som är öppen för alla nationaliteter och konkurrerar inte mot inhemska unghästloppen på det sättet, i stället får hästägarna fler möjligheter.

Premiär nästa år

– Givetvis är det mest intressant för danska, tyska, nederländska och belgiska hästar. Insatsen för hästägarna är låg tack vare sponsorer och det har, senaste veckorna, tillkommit ytterligare sponsorer.

Hur många anmälda måste det bli för att serien blir av?

– Jag kan i princip säga att det med hundra procents säkerhet blir av redan nu för kullen som är född 2019 och således är ett år gamla. Det ska vara 200 stycken anmälda senast den 31 december och vi har redan många anmälda. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.