Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Melander om hambohoppen: "Inte mer än rätt att han är favorit"

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

"Laddat i ladorna" är en underdrift. Marcus Melander har det bättre förspänt än så inför årets upplaga av Hambletonian. Hans Greenshoe är den stora förhandsfavoriten och skuggas av stallkamraterna Gimpanzee och Green Manalishi.
– Men det går inte att stanna upp och tänka på det nu, säger svensken som i stället har lördagens storlopp på Pocono Downs i bakhuvudet.

Publicerad:

På tisdagen äntrade treårige Gimpanzee tävlingsbanan på nytt. Och gjorde han som han brukar. I ett försök till New York Sire Stakes på Yonkers Raceway tog Marcus Melanders häst sin elfte seger på lika många starter. 

Klockan i mål visade 1.11,5 och närmaste motståndare var nästan åtta längder efter.
– Han var jättefin. Det var väl ett lopp som han skulle vinna på förhand och det gjorde han också på en väldigt bra tid på en 800-metersbana, säger Melander.
– Om man har elva raka segrar är man en fantastisk häst och han kommer mer och mer i form för varje lopp. Han har visserligen inte sprungit lika fort som de andra, men har heller inte behövt göra det.

"Inte mer än rätt att han är favorit"

Gimpanzees imponerande svit innehåller storsegrar som finalen av New York Sire Stakes, Breeders Crown och Empire Breeders Classic. Ändå är han inte favorit inför kullens största slag – Hambletonian som körs på Meadowlands den 3 augusti.

Den rollen får i stället stallkamraten Greenshoe iklä sig. Efter ett struligt fjolår har den vindsnabbe Father Patrick-sonen gjort allt rätt så här långt under den här säsongen. 

I årsdebuten travade han 1.09,2 och i finalen av New Jersey Sire Stakes visade klockan mäktiga 1.08,6.
– Det har gått spikrakt för honom. Han blivit bättre och bättre för varje start. Förra året hade han problem bakom bilen, men nu har han skött sig perfekt. Det är en fruktansvärt bra häst. Väldigt snabb och att han är favorit inför Hambletonian är väl inte mer än rätt, menar Melander.

Nästa start för Greenshoe är finalen av Earl Beal Jr Memorial som körs på Pocono Downs på lördagskvällen. En halv miljon dollar finns i potten och den gångna helgen vann Greenshoe ett av de två försöken på tiden 1.10 blankt.

Efter Hambot – Kriteriet

Det andra försöket vanns av Melanders tredje hambohopp, svenskfödde auktionsdyringen Green Manalishi, och på lördag startar de från spår ett respektive två bakom bilen i den penningstinna finalen.
– Jag tror att jag har de två bästa hästarna i fältet, sedan kan allt hända i ett travlopp. Men vi fick bra spår och båda två är fint i ordning. Det ska bli kul på lördag, säger Melander och fortsätter:
– Green Manalishi var jag väldigt nöjd med i försöket. Det är en fantastiskt bra häst det också och han känns jättefin inför sin, förmodligen, långa säsong.

Kommer den att innehålla en resa över Atlanten?
– Ja, tanken är nog att han ska till Sverige efter Hambot. Vi tar ett lopp i taget, men jag tror absolut att Kriteriet är ett mål för honom i höst.

Genrepar i Stanley Dancer

I slutet av förra året röstades Marcus Melander fram som vinnare av utmärkelsen "Rising Star" som sedan delades ut vid Dan Patch Awards i februari. Han fick priset efter en säsong där stallets hästar sprang in närmare tre miljoner dollar.

Och med hambotrion samt flera spännande tvååringar i stallet finns alla möjligheter att överträffa den noteringen i år.
– Jag har många fina tvååringar som har kvalat. Både hingstar och ston. Vi har haft en bra vinter. Jag vill inte nämna någon specifik, men det finns väl en sju, åtta hingstar och tre, fyra märrar som sett väldigt bra ut, säger Melander och fortsätter:
– Sedan är det klart att det blir spännande med Hambot, men det är bara att köra på som vanligt. Det går inte att stanna upp och tänka på det nu. Jag hoppas att alla tre håller sig friska och fräscha.

Hur ser planerna ut efter helgen och fram till Hambot?
– Om Greenshoe och Green Manalishi tar lördagens lopp på ett bra sätt är tanken att de ska ut i Stanley Dancer två veckor senare. Troligtvis går Gimpanzee också ut där, men jag måste prata med både ägare och kuskar om upplägget först.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.