Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Perfect Spirit får behålla Hambletoniansegern

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
The Meadowlands, där Hambletonian avgörs. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Nu står det klart. Åke Svanstedt, Lennart Ågren och Perfect Spirit får behålla segern i The Hambletonian 2017 – detta beslutades tidigare i veckan av domare Jeffrey Gerson i New Jersey efter en mycket lång överklagningsprocess.

Publicerad:

Dramatik blev det i The Hambletonian 2017. Målettan What The Hill diskvalificerades för trängning över upploppet – något som gjorde att segern istället gick till Åke Svanstedt och Perfect Spirit. Dramatiken var däremot inte över där – utan kretsen kring What The Hill, med tränare/ägare Ron Burke i spetsen, valde att överklaga beslutet som domarna på The Meadowlands tog, civilrättsligt.
Nästan 1,5 år senare står nu domen klar. Ingen ändring av loppresultatet görs – resultatet står fast. Därmed kan kretsen kring Perfect Spirit pusta ut, segern, där både ära och miljontals kronor ingår, är deras.

En av de främsta anledningarna, som förkunnas i domen, det är att man anser att domarordförande John Tomasellos vittnesmål är betydligt starkare, än David Millers, då John Tomasello inte har någon vinning i målet, till skillnad från David Miller, som inte bara har ekonomiskt intresse i form av kuskarvode, utan även har samarbete med tränare/ägarna som fick väsentlig ekonomisk förlust till följd av domarnas beslut.

I domen går det även bland annat att läsa:
"En titt på videon, från flera olika vinklar, övertygar undertecknad att David Miller utan tvekan stred mot reglementet då han bytte spår och orsakade att Guardian Angel Ås galopperade.", skriver Jeffrey Gerson, domare i State of New Jersey, i sin dom.

"Med domarordförande Tomasellos expertis och mycket trovärdiga vittnesmål, tillsammans med en väldigt övertygande förklaring varför han valde att diskvalifikation, så håller jag med och bekräftar hans beslut att diskvalificera What The Hill", fortsätter Jeffrey Gerson.

Därmed kvarstår ordningsföljden i The Hambletonian 2017 – med svenskseger – fast.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.