Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Six Packs svenska delägare: "Det är once in a lifetime"

Foto: Privat
Stall Kalmar FF (Sven-Erik Lorentzon, Johan Haglund, Jan-Evert Peterson, Håkan Hedenqvist, Lars Appelberg och Tomas Olofsson) hälsar på hos Six Pack. Maria Björklund ingår också i delägarskaran. Foto: Privat

En resa till USA mynnade ut i ett oväntat hästköp. Tre år senare är de delägare i en världsrekordhållare med chans att vinna självaste Hambletonian. Lördagen den 14 augusti blir en dag som sju funktionärer på Kalmartravet aldrig kommer att glömma.

Publicerad:

Ett sammansvetsat gäng. Vissa verksamma sedan "urminnes tider". Från Battery Park på Manhattan berättar Sven-Erik Lorentzon om hur allting började. Om bakgrunden till att han och funktionärskollegorna Lars Appelberg, Håkan Hedenqvist, Maria Björklund, Johan Haglund, Tomas Olofsson och Jan-Evert Peterson nu gör sig redo för en upplevelse som går utanpå det mesta. 

På lördagen har de nämligen en häst till start i Hambletonian och inte vilken häst som helst. I sin senaste start travade Six Pack världsrekordtiden 1.08,4 och nu ses han av många som favorit till att vinna världens största årgångslopp.
– Vi halkade in på ett bananskal och nu sitter vi här i New York med en häst som ska vara med i Hambot. Det är vansinnigt roligt att få den här chansen innan man lägger benen i vädret, säger Sven-Erik Lorentzon.

Övertygades att köpa en häst

På 1980-talet bestämde sig Kalmartravets funktionärsgrupp för att upptäcka travvärlden tillsammans. En slant från arvodena avsattes för resor till andra länder och på den vägen har det sedan fortsatt. Varje år gör de en kortare tur och vart tredje en mer långväga. Som 2015 då kosan styrdes till Åke Svanstedts gård i Florida och resten är historia.
– Vi hade aldrig haft en tanke på att ha någon häst av den enkla anledningen att funktionärer inte får äga hästar som tävlar på banan de arbetar på. Teoretiskt sett kan vi ha en häst i Boden, men det har vi aldrig varit intresserade av, berättar Sven-Erik Lorentzon och fortsätter:
– Men när vi kom till Åke lyckades han övertyga oss om att det vore roligt att ha en häst i USA. Vi funderade en stund och det landade till slut i att sju av oss köpte in oss på tio procent i en häst som hette Deeply.

"Åke talade väl om Six Pack väldigt tidigt"

"En hygglig häst", berättar Sven-Erik, men ingen stjärna. Så småningom ville en annan delägare sälja Deeply och det hela slutade lyckat för Stall Kalmar FF. Mycket lyckat.
– Vi bytte praktiskt taget våra tio procent i Deeply mot en lika stor andel i Six Pack. Och där är vi nu, säger Sven-Erik och fortsätter:
– Nu pratar alla om Six Pack, men Åke talade väl om hästen väldigt tidigt. Han tjänade mycket pengar som tvååring i fjol, men Åke ställde av honom ganska tidigt ändå. Han förklarade att hästen var så pass stor att den skulle bli mycket bättre som treååring och det fick han ju rätt i. Jag tror att han kände redan förra hösten att det här var hans hambohäst i år.

Kalmargänget landade i USA redan på tisdagen för att hinna med ett besök hos Åke Svanstedt. Tre av funktionärerna åkte över i samband med ett storlopp i fjol, men för Sven-Eriks del var det första gången han fick träffa Six Pack vars övriga andelar ägs av Lars Berg, Jeff Gural och Svanstedt själv.
– Det var roligt att få hälsa på. Han var pigg och glad och allt verkar bra med hästen. 

Och hur är det med er då – börjar ni att bli nervösa?
– Ja, det är klart. Det här är ju once in a lifetime. Det tråkiga är att han ständigt har sådan otur i spårlottningen, men på Åke låter det positivt. Det ska bli vansinnigt spännande, säger Sven-Erik.

Strax efter klockan halv tio på kvällen, svensk tid, är det dags för Six Pack att äntra tävlingsbanan. Då startar hingsten och Åke Svanstedt från spår nio i det andra försöket till Hambletonian och många tummar kommer att hållas för ekipaget runt om i Sverige – till Stall Kalmar FF:s stora glädje.
– Det är något som förvånat, men framför allt glatt oss. Att så många inom travfamiljen önskat oss lycka till och verkligen menat det, säger Sven-Erik.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.