Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bästa totaltiden vinner – udda lopp i Finland

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Polara har vunnit Valackfursten två år i rad. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

För tredje året i rad kommer Valackfursten avgöras i Finland. Ett kallblodslopp där man kan vinna utan att vinna...

Publicerad:

Det för oss svenskar udda kallblodsevenemanget avgörs i finska Ylivieska den 14-15 augusti och är öppet för svenska, norska och finska kallblodsvalacker i högsta klassen. Först körs ett sprinterlopp under fredagen och därefter ska samma hästar mötas i ett långlopp dagen efter. Den som får den sammanlagt snabbaste tiden vinner Valackfursten. I finska Kungstravet är det ungefär samma upplägg, förutom att man då tävlar under tre dagar över tre olika distanser.

Första året (2018) deltog endast finska kallblod, men i fjol lockades bland annat svenska trion Polar Northug, Faks Nils och Lex Peidei till det finska specialloppet. Bäst gick det för Jens Eriksson bakom Polar Northug, som slutade tvåa bakom finske Polara. Den sistnämnde segrade även 2018.

Vad kör man då om för pengar? Jo, i de båda försöksloppen är det 10.000 euro i förstapris. Totalsegraren får förutom äran även någon form av hederspris, vilket dock inte är klart ännu. Vid eventuellt banrekord utgår en bonus på 1.000 euro.

Fotnot: I Sverige är det inte tillåtet att tävla dagarna efter varandra, men i Finland har man andra regler.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS