Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tidig fransk julklapp – höjda prispengar

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Anders Lindqvist tycker att fransk travsport klarat sig ganska väl under pandemin, men är glad över ökningen av prispengar inför nästa år. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Franska travförbundet Le Trot har kommit med en tidig julklapp till tränare och hästägare i landet. Prispengarna kommer att höjas igen till 2018 års nivå.

Publicerad:

Franska spelbolaget PMU gick länge som tåget, men inför 2019 tvingades man dra i nödbromsen. Prispengarna i alla franska lopp sänktes med tio procent, även de allra största under vintermeetinget. På grund av coronakrisen tvingades man sedan skära ytterligare från slutet av april i år, 7,5 procent i vanliga lopp och 15 procent i kategori A och B.

I går kom dock ett positivt besked från Le Trot. I deras sista styrelsemöte för året bestämdes höjningar av prispengarna under första kvartalet nästa år. Detta så både större och vanliga lopp återgår till 2018 års nivåer. Det här kan genomföras mycket tack vare de kraftigt ökade sponsorintäkter som kommit in tack vare samarbetet kring Prix d'Amérique-meetinget med Zeturf.

De större loppen i januari-februari nästa år höjs enligt följande (totalsumma):

Prix d'Amérique: 1.000.000 euro (900.000 i år)

Prix de France: 400.000 euro (350.000)

Prix de Paris: 400.000 euro (350.000)

Prix de Cornulier: 700.000 (650.000)

Prix de L'lle: 200.000 (145.000).

Vinnaren i Prix d'Amérique i slutet av januari 2021 får därmed 450.000 euro, samma som Readly Express 2018. Till det regionala travet tillförs dessutom 300.000 euro. Den här nyheten får bland annat Anders Lindqvist att dra lite extra på smilbandet.

– Le Trot fick mycket kritik för att man sålde ut Prix d'Amérique till en extern sponsor, men nu är dessa pengar viktiga. Ändå tycker jag att fransk travsport klarat sig relativt bra efter omständigheterna under den pågående pandemin. PMU har gjort kraftiga besparingar och samtidigt har internetspelet kommit igång på ett helt annat sätt. Fransmännen har lärt sig spela vi datorerna sedan de 13.500 PMU-kontoren stängde under den värsta tiden. Spel vila internet är också en bättre affär för PMU eftersom de då slipper betala ut provision till butikerna.

Lindqvist poängterar att man förstås saknat publiken på travbanorna och att det samtidigt blivit tuffare att komma med i lopp.

– Men som sagt, det går inte så dåligt för travet här i Frankrike just nu.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.